Magister Ludi: актуальний фах сьогодення і гарантія від безробіття

Вчителі нам потрібніші, ніж будь-хто, бо це люди, що прищеплюють молоді здатність правильно вимірювати й оцінювати факти і на своєму прикладі вчать її, як треба шанувати істину, слухатися розуму й служити слову. І це стосується не тільки і не в першу чергу наших елітарних шкіл, яким свого часу теж настане кінець, а й світських шкіл поза межами Касталії, де виховують і навчають майбутніх городян і селян, ремісників і солдатів, політиків, офіцерів і володарів, поки вони ще діти і їх можна вчити. Ось де підвалина духовного життя країни, а не в наших семінарах чи Грі в бісер. Ми завжди забезпечували країну вчителями й вихователями, я вже казав: це найкращі касталійці з-поміж нас. Але нам треба робити багато більше, ніж ми робили досі. (…) Ми повинні все більше звикати до думки, що скромна, відповідальна, тяжка праця в школі — найважливіша і найголовніша частина нашого завдання, і якомога поширювати цю працю

Герман Гессе “Гра в бісер”

Як писав Washington Post, LinkedIn проаналізував профілі користувачів в 100 містах і порівняв з навичками, яких потребують працедавці в цих же містах. Виявилося, що не вистачає 1,4 млн фахівців з комунікаційними навичками, щоб закрити поточні вакансії. Дефіцит фахівців з навичками програмування, для порівняння, склав 472 000.

Людство, яке стало на шлях автоматизації всіх можливих процесів, як ніколи потребує сьогодні навичок, якими може володіти тільки людина – креативність, людська комунікація і взаємодія, емпатія. Іншими словами, ми навчилися будувати і розуміти машини. Але те, що ми так і не навчилися розуміти людей, залишається незмінним фактом. 

Що це означає для тих, хто повірив в Світ Громад і наші підходи?

По-перше, у тих, хто став на шлях опанування інструменту під назвою «Гра Світ Громад» відкриваються нові професійні і фінансові перспективи. Якщо світ потребує фахівців, які можуть створювати грунт для продуктивної групової взаємодії, то треба запропонувати йому свої послуги: 

  • Допомогти людям порозумітися, домовитися, прийняти спільне рішення, в тому числі, враховуючи персональні інтереси
  • Навчити працювати разом, враховуючи різність один одного
  • Навчити вирішувати складні задачі разом, залучаючи таланти одне одного

По-друге, географія поширення гри Світ Громад з кожним новим замовленням розростається. Сьогодні вже понад 130 громад України мають і використовують гру для різних цілей. Це означає, що зростатиме запит на фахівців, які можуть допомогти використовувати гру не лише для того, щоб корисно разом провести час чи вберегти молодь від дурних вчинків, а як інструмент глибинних трансформацій. Фахівців, які синтезували і використовують в роботі останні дані з сфер навчання, антропології, групової роботи, поведінкової психології та економіки, розвитку громад, фасилітації та ігрофікації. Саме ці знання і навички покликаний формувати фах “Майстер гри” від Світу Громад. На поточний момент в Україні є лише 39 першого рівня (володіють правилами і можуть проводити ігри) і 25 майстра другого (Окрім правил володіють авторськими ігровими моделями формування ефективних навичок у цільвоих групах). [оновл.: станом на лютий 2020 року мережа налічує вже 54 майстри першого рівня та 51 майстра другого рівня]

По-третє, сама по собі гра не зробить чуда. Тільки системна практика, дослідження, саморозвиток, спостереження за собою та іншими в грі, створюють передумови для того, щоб майстерність в грі приносила не лише інтелектуальне, емоційне задоволення, але й хороші фінансові результати.

Більше того, опанувавши другий рівень Майстра гри Світу громад, Ви зможете з легкістю опановувати суміжні сфери та трансформаційні ігри.

Кого цей фах стосується у першу чергу?

  • Молодіжні працівники/ці
  • Тренери/ки, консультанти/ки, фасилітатори/ки
  • Менеджери/ки та керівники/ці проектів з розвитку громад
  • Вчителі/ки нової української школи, особливо, які викладають громадянську освіту
  • Супервайзери та працівники пенітенціарних закладів
  • Фахівці з трансформації деструктивних форм поведінки дорослих
  • HR-и
Мережа майстрів гри
[оновл.: станом на лютий 2020 року мережа налічує вже 54 майстри першого рівня та 51 майстра другого рівня]

За яких умов, гра “Світ Громад” може стати не лише інструментом опанування нового фаху, але й додатковим або й основним заробітком?

Декалог майстра гри

  1. Дохід від гри можливий у форматі комісійних з продажу і гонорарів за проведення ігрових сесій на замовлення;
  2. Щоб заробляти на грі, її треба продавати;
  3. Щоб хтось з гравців купив гру після сесії, треба грати грати з тими, у кого є гроші;
  4. Гравці мають знати відразу, що можна купити гру;
  5. Гравці мають відразу знати як купити гру;
  6. Щоб отримати високий гонорар за проведення ігрових сесій, треба регулярно практикуватись і замовник має знати, що ти найкращий/а в цій сфері;
  7. Щоб замовник з легкістю оплачував твій високий гонорар, він має розуміти цінність твоєї роботи;
  8. Цінність твоєї роботи з’являється від регулярних публічних практик і відстеження змін, які стають можливими завдяки ігровим практикам;
  9. Якщо ви розвиваєтесь, у вас з’являються питання. Якщо питання не з’являються – ви не розвиваєтесь;
  10. Регулярні зустрічі і обговорення з іншими майстрами – це кратне збільшення вашого ігрового досвіду, а значить і майстерності.

Як стати сертифікованим майстром гри “Світ Громад” у 2020 році?

  • Мати доступ до гри Світ Громад не нижче версії «Coopetition»
  • Придбати або мати ваучер на онлайн-навчення
  • Зареєструватися та пройти онлайн-курс «Майстер гри Світ Громад»
  • Підтвердити розуміння правил, механіки та ігрових принципів у присутності Майстра гри (Рівень 2)
  • Отримати сертифікат майстерності терміном на 1 рік
  • Приєднатися до закритої спільноти Майстрів гри Світу Громад

Із розвитком мережі розвиваються й вимоги до майстерності. Тож незабаром оголошення про умови та процедуру сертифікації вже на третій рівень майстерності. Слідкуйте за новинами.

Студенти онлайн-курсу будуть запрошені у спеціальну закриту групу, де отримуватимуть завдання та менторську підтримку. Навчання дистанційне, передбачає:

  • перегляд відеозаписів
  • участь у вебінарах
  • ігрові практики
  • іспит

Хочете якісних професійних змін у 2020 році?
Майстер гри – хороша для цього нагода!

Виникли питання? Звертайтеся до координаторки мережі Майстрів Гри Ольги Башняк, cm@worldofcommunities.org

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.