Ігрові сесії в Чернівецькій громаді: громадянська освіта для молоді та нові можливості для ВПО

Вікторія Сорокун

За даними Чернівецької обласної військової адміністрації, станом на вересень 2022 року на Буковині перебувало понад 100 тисяч вимушених переселенців. Як і в інших областях, які стали тимчасовим прихистком для тисяч українців, що рятуються від війни, на Буковині чимало людей докладають зусиль для того, щоб переселенцями було легше адаптуватися до нових умов. Так, на сайті Чернівецької ОВА міститься інформація за різними напрямами для ВПО: про пошук житла, отримання виплат та гуманітарної допомоги, пошуки роботи, отримання медичного обслуговування, психологічної підтримки тощо. Та крім цих напрямків, важливим є налагодження комунікації між переселенцями та громадами, що їх приймають. Досягненню цієї мети сприяв проєкт «ПЕРЕЗМІСТ», що реалізувався в шести громадах України. Його учасники опанували ігровий інструмент «Світ Громад», ставши майстрами та фасилітаторами гри. А після того провели щонайменше по три ігрові сесії за участі ВПО у своїх громадах. У цьому матеріалі дізнаєтеся про досвід реалізації проєкту на Буковині.

Надія Макушинська стала учасницею проєкту у місті Чернівці. З 2014 року Надія працює викладачкою у Вищому професійному художньому училищі №5 міста Чернівців. У рамках своєї педагогічної роботи вона брала участь в організації багатьох соціальних заходів та популяризації громадянської освіти серед молоді. Тож зареєструватися на проєкт Надія вирішила передусім тому, що її зацікавила гра як потенційний інструмент для громадянської освіти молоді.

«Насамперед я зареєструвалася, тому що вже чотири роки викладаю громадянську освіту в художньому училищі. Це новий предмет, який є прогресивним і цікавим. Більшість тем, які вивчаються традиційно за підручником у цьому курсі, можна подати учням в ігровій формі, нестандартно й інтерактивно. Наприклад, використати під час уроку такі ігрові елементи “Світу Громад”, як вибори мера, діяльність бізнесів, розібратися зі сплатою податків. Я зареєструвалася, щоб підвищити свої можливості як викладача, а також навчитися використовувати гру для адаптації ВПО. Ігрові сесії я проводила на базі училища з учнями старших курсів, а також в гуртожитку, що став прихистком для ВПО». 

Надія відзначає, що учні, які брали участь у грі, сприймали її як спосіб познайомитися та згуртуватися:

«Це молоде покоління, яке грало в “Монополію” або в інші подібні ігри. Але для них це було щось нове. Їх зібрали разом у великому колі за ігровим столом. У них була кава-брейк. Це все виглядало як тімбілдинг. Тим більше, грали учні різних груп, які досі не були знайомі між собою, бо це був початок навчального року. Вони дізналися одне про одного, про цю гру. Ця сесія була найбільш позитивною серед тих, які я проводила». 

Щодо ігрових сесій на базі гуртожитків, то цікавим був обмін досвідом між місцевими жителями та ВПО:

«Відчувалося, що місцеві жителі спілкуються із ВПО як гостинні господарі із приїжджими, які волею обставин потрапили в їхнє місто. Вони прагнуть якомога більше розповісти та пояснити гостям. Наприклад, коли заходила мова про освіту чи будь-які інші сфери життя громади, то місцеві починали розказувати, які особливості шкіл, садочків, гуртків, ділилися враженнями і порадами».

Серед учасників-ВПО були такі, кого війна змушує переселятися вже вдруге. Зі свого досвіду вони вже знають, що переселенці можуть можуть стати носіями прогресивних змін для громади.

«Була жінка з Луганська, яка вже двічі тікала від війни. Вона розказувала, що насправді нашому регіону приплив біженців піде на користь, бо приїхали нові активні люди, які уже відкрили в Чернівцях багато бізнесів, беруть участь у громадській роботі, різних проєктах».

Це розуміють і чернівчани.

«Місцеві жителі ділилися інформацією та порадами, як краще адаптуватися у місті, а ВПО розповідали свої спостереження щодо нашого регіону, думки щодо можливих напрямків розвитку. Казали, що наплив біженців – це не тільки значне навантаження для регіону, а і вливання нових активних людей та прогресивних ідей. Не секрет, що Чернівецька область останні роки пасе задніх у багатьох рейтингах України – за рівнем зарплат, якістю доріг тощо. А зараз відчувається певний ріст у бізнесі та інших сферах, зокрема і завдяки ВПО».

Надія розповідає, що зазвичай місцеві жителі допомагають переселенцям на побутовому рівні.

«Місцеві люди з дітьми ділилися, куди краще записати дитину, як її розвивати у місті. Молодь розповідала про громадські організації, безкоштовні курси англійської, походи та інші заходи; давали поради щодо проведення вільного часу тощо. Для ВПО це дуже важливо, бо в Чернівцях для них усе нове. Їм підказували, звісно, і де можна отримати продукти й речі першої необхідності».

А під час ігрових сесій ВПО мали шанс дізнатися більше про те, як функціонує громада, як  формується бюджет міста.

«ВПО під час гри довідалися чимало про міське самоврядування, особливості нашого регіону. Якби ми цих людей зібрали і сказали, що давайте пити чай і говорити, то було би трохи інакше. А під час гри вони мали певні напрямки для розмов, для тісного знайомства з місцевими й адаптації у новій громаді».

Важливо також те, як участь в ігрових сесіях сприймали самі ВПО. За словами Надії, люди дуже цінують, коли їх запрошують на такі заходи. 

«Їм подобається, що з ними рахуються, що їм приділяють увагу, залучають до гри, що їх не розглядають як людей, яким лише співчувають. Я помітила, що якщо людина до війни займалася певною громадською діяльністю, волонтерила, то вона цю гру особливо цінує. Такі учасники бачать, що це реально можна використати дуже продуктивно». 

Загалом гра знайшла відгук серед аудиторії: серед ВПО і тих, хто з ними працює, місцевих мешканців, учнівської молоді. Та для цього треба було докласти певних зусиль, щоб розібратися з правилами. 

«Хтось схоплює швидко, а хтось – повільніше. Ті, хто вже зрозуміли деталі ігрового процесу, потім пояснювали тим, хто ще не встиг зрозуміти. Ближче до кінця гри усі вже розбирались у правилах та швидко виконували поставлені цілі й перемагали командою. Запитували, коли ще будуть грати, пропонували інші сценарії. Деякі дорослі спочатку лякалися кількості карток та правил, але потім і у них все вдавалося».

Крім побудови комунікації між місцевими мешканцями та ВПО, гра обʼєднує людей у різних сферах і сприяє обміну досвідом. За словами Надії, не всі переселенці, які приїхали до Чернівців, планують залишатися у цій громаді. Навпаки, більшість мріють повернутися додому, щойно це буде можливо. Досвід ігрових сесій у Чернівцях засвідчує, що інтеграція в нову громаду – це здебільшого не про повну асиміляцію. Це про знайомства, обмін інформацією та підтримання контакту з навколишніми людьми. І гра працює на користь цьому процесу.

Статтю опубліковано в рамках ініціативи «ПЕРЕЗМІСТ», що є частиною проєкту «Нові соціальні зв’язки, нові життєві сенси, нова робота для тих, хто все це втратив через війну», що реалізується ГО «Інститут політико-інформаційних досліджень» за сприяння UNDP Ukraine / ПРООН в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.