Кейс. Як навчитися відповідальності?

«Brena Home» – луцький християнський центр адаптації для випускниць інтернату, які мають бажання в подальшому здобути професію та залишатися соціально активними громадянками. Саме для таких дівчат, які там зараз проживають провела гру «Світ Громад» Майстриня Гри Ольга Башняк.

Далі публікуємо відгук однієї з учасниць.


Більшість проблем можна вирішити, добре їх обговоривши.

Мені здається дурним той факт, що «Світ Громад» потрібно рекламувати. А також те, що не всі школи хочуть купувати і проводити цю гру. Це свідчить про те, що дорослі не відчувають своєї відповідальності за підлітків і молодь.

Конкретно цю гру умовно ділю на перші три раунди і другі три раунди. На перших раундах дівчата мало спілкувалися, не перераховували свої гроші, не дочитували карточки до кінця. Ці візьміть-на-себе-хтось-відповідальність раунди були мовчазними і довгими. Наступні ж три раунди були зовсім іншими. Гравці почали розмовляти між собою, хвилюватися про добробут громади, купувати і будувати. Дівчата створили фонд громади, уважно перераховували гроші і пропонували ідеї для швидшого виграшу.

Лише три раунди гри «Світ Громад» знадобилися дівчатам, щоб відчути свою відповідальність за команду, усвідомити силу власного впливу. І це при тому, що гравці вперше почули про децентралізацію. Вважаю, що якщо вони зіграють у «Світ Громад» хоча б десять разів, то їхнє ставлення до грошей, приватної власності та й суспільного життя зміниться дуже й дуже сильно.

Чому гра «Світ Громад» така цінна?

  • Вона відтворює українські реалії. Гра створена українцями, про українців і для українців. Це означає, що навички здобуті у грі можна перенести у реальне українське життя. Це вам не Sims 4 і не монополія.
  • Гра вчить особистої відповідальності. Що це означає для пересічного українця? Тобі не потрібно бути неймовірно багатим і шанованим, для того, щоб висловити свою думку і зробити щось хороше.
  • Коли граєш у «Світ Громад» – дорослішаєш. Так, за дітей потрібно платити, так, ти можеш захворіти і померти, так, якщо ти зараз нічого не скажеш і не зробиш, то вся громада програє.
  • Збудування команди: потрібно працювати разом, аби чогось досягти, потрібно говорити і слухати. А ще, відразу видно, хто який працівник і у кого які пріоритети.

Кажуть, що потрібно сходити з чоловіком у командний похід у гори, аби зрозуміти, чи варто виходити за нього заміж. Я ж думаю, що варто зіграти з ним у «Світ Громад».

Таня Березна, студентка ФФтаЖ СНУ імені Лесі Українки

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.