Що їдять і чим годують найкрутіші майстри та майстрині гри?

Гра в гру Світ Громад – це ж не тільки гра. Як правило це захід, який приносить користь – освітню, комунікативну, ресурсну тощо. А ще ми щодня щось їмо і п’ємо. Дехто навіть не один раз 😉

І тут ми задумались, як те, що ми споживаємо, може покращити когнітивні функції нашого мозку щоб заходи майстрів гри Світу Громад забезпечили ще більшу ефективність. Зрештою, часто доводилось стикатись (усі, хто буває на різних громадських та бізнесових заходах – це знають) як після перерви на каву і тим більше обіду – в принципі можна не продовжувати і розходитись (люди банльно засинають і втрачають увагу).

Ігри-тренінги часто тривають 4 години і довше. Тому питання коректного харчування до і під час більш ніж важливе. За консультацією ми звернулись до профі в цьому питанні.

MIND DIET

Наталя Тарапата, нутриціолог-дієтолог, авторка книги FoodSecrets та курсу про гармонійні стосунки з їжею, нутриціолог модельної агенції MZM Models та балетної студії Giselle.

Застереження! Рекомендації є загальними та рекомендовані для практики відносно здоровою людиною. Якщо Ви маєте нюанси, пов’язані з роботою гормонів, щитовизної залози, органів ШКТ або інших систем – обов’язково проконсультуйтесь з лікуючим лікарем.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ, які суттєво впливають на якість сапомочуття (якщо Ви майстер чи майстриня гри – бути у фізичній формі важливо не менше ніж володіти інструментом):

  1. Відновіть здорову тривалість якісного сну – кімната провітрена, температура не вище 18 гардусів, немає увімкнених джерел освітлення, датчиків та технічних лампочок тощо. Відхід до сну в період 22.00-23.00.
  2. Відмовтесь від перекусів між основними прийомами їжі, якщо їх не потребує стан здоров’я за приписом лікаря.
  3. Викиньте з раціону фаст-фуд, смажені та копчені продукти, рідкі цукри (у напоях: чаї, каві, соках, солодких йогуртах тощо).
  4. Виявіть та закрийте свої нутрітивні дефіцити.
  5. Уникайте ендокринних дизрапторів (http://endocrinedisruption.org).
  6. Уникайте радикальних дієт, якщо вони не призначені лікарем.
  7. Варто засвоїти та практикувати стрес-менеджмент.
  8. Налагодити коректну роботу всіх органів ШКТ.
  9. Підтримуйте детоксикаційні функції печінки.
  10. Знайдіть та практикуйте свій комфортний вид спорту.
  11. Враховуйте свій енергетичний баланс.
  12. Повноцінно снідайте упродовж першої години після пробудження. (Якщо гра відбувається у ранковий час – переконатися, що ви повноцінно поснідали перед грою. Якщо гра відбувається пізніше, організуйте до гри кількість повноцінних прийомів їжі згідно з традиційним графіком).

Продукти, які мають вплив на якість когнітивних функцій та рекомендовані до використання у якості перекусів під час гри:

  1. Горіхи.
  2. Насіння: гарбузове, соняшникове (не смажити).
  3. Ягоди (особливо темного, чорного кольору).
  4. Кава (без молока та цукру).
  5. Ягідні напої або настої, узвари, морси з розморожених та перемелених ягід.
  6. Тверді сирі овочі, які можна жувати (селера, морква, капуста, гарбуз, буряк).
  7. Продукти, які підтримують якість кишкової мікрофлори (зелені банани, йогурти, витримані сири: чеддер, пармезан).
  8. Вершкове масло (у канапках).
  9. Червона риба (у канапках).
  10. Авокадо – слайсами або у пасті на канапки (швидко окислюється, тож швидко темнішає. Бажано вживати одразу після приготування).
  11. Сира зелень.
  12. Чорний гіркий шоколад із чистим складом.
  13. Можливе використання сухофруктів в обмежених кількостях.
  14. Питна негазована вода кімнатної температури.

Додатки

ORAC-index горіхів (цінність):

  1. Пекан – 17 940
  2. Ліщина – 13 541
  3. Волоський – 9 645
  4. Фісташки – 7 675
  5. Мигдаль – 4 454
  6. Арахіс – 3 166
  7. Кешью – 1 948
  8. Макадамія – 1 695
  9. Бразильський горіх – 1 419

Приклади вітамінних напоїв для гри

  1. Узвар (коричневий колір): подрібнити сушку: яблуко, груша, чорнослив, лимон та залити гарячою водою, але не окропом. Настояти упродовж 2-3 годин та додати корицю та імбир.
  2. Напій з шипшини та каркаде (червоний колір): подрібнити сухі ягоди шипшини, залити гарячою водою та додати каркаде. Настояти упродовж 2-3 годин та додати мед або стевію за бажанням, помірно, а також спеції: кардамон, аніс, гвоздику, корицю.
  3. Ягідний морс (темно-червоний або чорний): блендерити розморожені ягоди (смородину, порічку, ожину, лохину) з бананом і за бажанням з кокосовим молоком.
  4. Цитрусовий (прозорий з жовтими кільцями цитрусів та зеленою м’ятою): додати у питну очищену воду сік свіжих цитрусів: лайму, лимону, апельсину, грейпфруту та гілочки м’яти. За бажанням пікантного смаку – додати подрібнений імбир.
  5. Зелені смузі: (блендерити мікрогрін, авокадо, стебло селери, м’яту, банан, або огірок, кабачок, зелень, авокадо).

Якщо Вам цікавий подальший розвиток теми харчування для продуктивних заходів – напишіть свій відгук у кмоментарі.

Якщо бажаючих буде достатньо – є попередня згода Наталії Тарапати провести вебінар для аудиторії Світу Громад. В процесі наших консультацій, напрацювався новий, дуже специфічний напрямок як Event Diet. Тож, не перемикайтесь! Слідкуйте за анонсами тут та на нашій офіційній сторінці у Facebook.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.