Методичні рекомендації щодо використання гри «Світ Громад: Акселератор»

#ГраCвітГромад – це перша українська настільна кооперативна стратегія у жанрі соціального симулятора. Це означає, що ігрові події максимально наближені до реального життя і перемогти у грі можна тільки кооперуючись та взаємодіючи.

Для чого можна використовувати гру

1.    Для продумування та швидкого напрацювання сценаріїв розвитку громади.

У грі передбачено 10 базових сценаріїв, на основі яких, провівши серію ігор, ви легко зможете змоделювати кілька десятків сценаріїв розвитку громади та обрати найбільш реалістичні і бажані а також ідентифікувати можливі ризики.

2.    Для інтеграції окремих груп населення громади

Ігрова форма легко та просто дасть можливість стати громадянам на місце, наприклад, переселенців та включити їх до спільної роботи над розвитком громади. У грі передбачено 8 найбільш значимих у громаді соціальних ролей, які для досягнення мети потребують кооперації та співпраці.

3.    Постановка пріоритетів в розвитку громади в умовах обмежених ресурсів

У грі передбачено та описано 32 різних інструментів розвитку громади від дуже простих до серйозних та технологічних. Це не тільки можливість навчитись, але й обрати найкращі для своєї громади.

4.    Інтеграція та залучення молоді

Можливо молоді люди не бачать своєї ролі та важливості у розвитку громади. З допомогою гри, вони навчаться не лише стратегуванню розвитку громади та використанню інструментів для такого розвитку. Вони зможуть усвідомити свою значимість та отримають широкий перелік можливостей для подальшої самореалізації у власній громаді.

5.    Місцевий економічний розвиток

Гра допомагає розвивати такі рідкісні в наш час компетентності як фінансову, бюджетну та податкову культуру, яка базується на перевазі спільної вигоди над індивідуальною. Гра вчить розумінню, що бюджет громади – це спільні гроші, які мають бути використані на розвиток і використання яких потрібно контролювати.

6.    Є конфліктні питання щодо шляхів розвитку громади?

Обіграйте ці питання через ігрові або власні сценарії. Цілком імовірно, що за ігровим столом ви знайдете спільні точки дотику та компромісні рішення. 96 життєвих обставин, які передбачені у грі дозволять вам по-іншому подивитись на свою роль у громаді та значення інших людей для вас.

7.    Виявлення нових лідерів

Гра проявляє лідерські якості в тих, хто готовий брати на себе відповідальність за досягнення стратегічних цілей, хто готовий приймати рішення по пріоритетах розвитку громади та використання тих чи інших інструментів розвитку.

Що розвиває гра

  1. Проектні навички – в контексті розробки та реалізації проектів та залучення інвестицій.
  2. Фінансові навички – в контексті вміння планувати та розпоряджатись своїми грішми.
  3. Комунікативні навички – в контексті навчання ефективним публічним, діловим та масовим комунікаціям.
  4. Професійні навички – в контексті поваги до постійного професійного росту та розвитку власної експертизи.
  5. Податкову культуру – в контексті не лише розуміння потреби сплати податків та їх ваги у розвитку громади але й в контексті потреби постійного громадського контролю за їх використанням.
  6. Кооперацію – гра збалансована так, що тільки кооперуючись можна гарантувати досягнення цілей сценаріїв, а відповідно – перемогти.
  7. Лідерство – в грі передбачений політичний процес, кожен раунд розпочинається з «виборів» лідера (мера) громади та завершується звітною «сесією». Це дає змогу проявити гравцям свої лідерські якості та частково реалізувати політичні амбіції.
  8. Бюджетну культуру – в контексті розуміння, що фінансове наповнення та «здоров’я» місцевого бюджету гарантує швидкий розвиток громади.
  9. Політичну культуру – в контексті розуміння, що насправді вигідно обирати не того хто найбільше хоче бути «мером» а того, хто найкраще підходить на цю посаду за своїми компетентностями, що відповідають вимогам часу та обраного сценарію розвитку.
  10. Підприємницьку культуру – в контексті виховання поваги до підприємців як до людей, які тримають на своїх плечах місцеву економіку, забезпечують громаду робочими місцями та фінансовими оборотами.

Гра в першу чергу буде корисна для:

  • голів та депутатів місцевих рад;
  • працівників муніципалітетів;
  • працівників та волонтерів громадських організацій;
  • учасників проектів розвитку громад;
  • груп стратегічного планування розвитку громад;
  • підприємців;
  • самозайнятих осіб;
  • активних громадян;
  • учнівської молоді.

Як краще використовувати гру

1.    У формі тренінгу для осіб, які в тій чи іншій мірі включені в процеси регіонального розвитку та розвитку громад.

2.    Гра прекрасно підійде для формування і розвитку формального чи не формального «Клубу організаторів громади» в якості інструмента моделювання можливих сценаріїв та ризиків розвитку громади.

3.    Як інструмент інтеграційних заходів, адже ігрова форма дозволяє уникати незручних форматів та питань, які потребують більш тісної співпраці учасників.

4.    Як спосіб організації та проведення неформальних частина освітніх, тренінгових та офіційних заходів.

5.    Для інтелектуального та корисного проведення часу людьми, які полюбляють настільні ігри, складні багатовимірні стратегії, кооперативні ігри, ігри-симулятори, освітні ігри.

Якщо у вас виникли запитання, пропозиції чи просто важливі думки з приводу гри Світ Громад – контактуйте з нами у будь-який зручний для вас спосіб.

Контакти

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.