21 практичний спосіб використання гри Світ Громад

Ми почали збирати цікаві приклади використання гри у найрізноманітніших сферах, таких як (але не тільки) розвиток спільнот, підприємництва, громадянської освіти, реформі децентралізації тощо. Додайте собі цю сторінку в закладки, вона буде час від часу оновлюватись. Вже є 21 спосіб (нумерація по мірі додавання а не по мірі важливості чи частоти використання):

1. Розвиток сімейного підприємництва

Де: Шишацька ОТГ, Пирятинська ОТГ, міста Полтава та Миргород.

Хто: ГО «Проекти і комунікації» за підтримки DVV International в Україні, майстер гри Світлана Матяш.

Як зазначила керівник проекту від ГО «ПіК», Світлана Матяш, діяльність проекту направлена на 3 цільові групи. «По-перше, це керівництво громад. Місцевий адміністративний апарат несе відповідальність за розвиток та підтримку підприємництва. В рамках проекту будуть проведені зустрічі і навчання з відповідальними за соціально-економічний розвиток в громадах. По-друге, місцеві жителі громад, які зацікавлені у створенні власної справи. Та діючі підприємці, яким не вистачає конкретних знань та інструментів ведення бізнесу».

2. Неформальна медіа-освіта

Де: с.Цибулеве, Знамянського р-ну, Кіровоградської області

Хто: Ірина Ткаченко в рамках Програми Британської ради «Активні громадяни»

Понад 30 кемпозалежних учасників з Кропивницького, Знам’янки, гостей зі Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Київської областей поєднували неформальне навчання з активним дозвіллям на тлі дивовижної природи поблизу річки Інгулець та озера Камінна Чаша.

За словами організатора кемпів Ірини Ткаченко, – це була хороша практика соціального моделювання громади, де кожен зміг випробувати себе, здобути лайфхаки таборового життя та комунікації з незнайомими людьми. Освітня програма кемпу виконана на всі 200%, і ми очікуємо, що отримані знання та інструменти будуть використані на користь тих локальних громад, з якими пов’язані учасники, – підсумувала результати Ірина Ткаченко.

3. Громадянська освіта для дорослих

Де: м. Біла Церква.

Хто: ГО «Центр неформальної освіти» за підтримки DVV International в Україні (майстер гри Наталія Максимова).

«На перший погляд не зрозуміло навіщо європейцям витрачати кошти на проведення такої гри – навчання для дорослих громадян в Україні. Проте згодом приходиш до думки: аби стати європейською країною, не достатньо просто підписати певні документи про асоціацію чи входження до складу ЄС. У першу чергу варто навчитися самотужки вирішувати проблеми, шукати шляхи розвитку, вміти співпрацювати і разом розбудовувати свій населений пункт. Ця гра на підсвідомому рівні допомагає розставити всі крапки над «і».», – каже Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка.

4. Розвиток рис, необхідних безробітним громадянам для пошуку роботи

Де: м. Рівне.

Хто: Рівненський обласний благодійний фонд «Любіть Україну» за сприяння Рівненського міського центру зайнятості у рамках діяльності Центру розвитку підприємництва

«Гра розвиває управлінські якості, вміння мислити стратегічно, приймати оперативні рішення, досягати компромісу заради спільного успіху. Тобто риси, необхідні безробітним громадянам  у пошуку роботи.  Також вона надає можливість відчути себе в іншій ролі, краще розуміти людей, які належать до різних соціальних верств суспільства».

5. Навчання громади управляти розвитком міста розвитком свого міста

Де: м. Жовті Води.

Хто: ГО Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск», в рамках Проекту «Розробка стратегії розвитку м. Жовті Води» у співпраці з ГО «Агенція Сталого Розвитку Жовті Води».

«Гра дозволяє нейтралізувати різноманітні стереотипи, неузгодженості, які є в людей. для чого? Для того, щоб вони навчились  спільно визначати цілі та досягати їх. Тобто в першу чергу, кожен з нас має якісь особисті інтереси, якісь амбіції і вони нам деколи заважають робити суспільно корисні справи і для того щоб нівелювати негативний вплив від таких інтересів та амбіцій придумана ця гра. Вона дозволяє людям розставити пріоритети, чітко визначити, що ж потрібно громаді і знайти свою роль в цій громаді… і головне чому вчить ця гра – це максимальному контролю громади за місцевим бюджетом». –  Олексій Литвинов, експерт ЦПГКІ «Тамариск», майстер гри Світ Громад.

6. Дослідження взаємодії різних соціальних груп в громаді

Де: Селище Немішаєве, Бородянський р-н, Київська обл.

Хто: Селищна рада селища Немішаєве в рамках спільного проекту Європейського союзу та Ради Європи.

Протягом тригодинної ділової гри учасники познайомились із засобами наповнення бюджету громади та вивчили причинно-наслідкові зв’язки між взаємодією різних соціальних груп та іміджем селища. Гравці майже одностайно визнали, що потрібно провести кілька раундів такої гри для різних верств населення у різних кутках селища та для студентів коледжу економічних спеціальностей.

7. Навчання кооперації заради досягнення спільної мети в ОТГ

Де: Бобринецька ОТГ.

Хто: Зустріч проведено в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Майстер гри, офіційний представник Світу Громад у Кропивницькому, Зоя Лебідь.

8. Використання ігрофікації у навчальній та виховній роботі з учнями закладів професійно-технічної освіти

Де: м. Мелітополь.

Хто: ГО «Українська асоціація міст, що навчаються» (Глобальна мережа міст, що навчаються ЮНЕСКО), майстер гри Сергій Прийма.

Собі за мету ми ставили не лише дати можливість педагогічним працівникам самим використати весь потенціал гри для пізнання в цікавій формі тих процесів, що постійно відбуваються в громаді, але й розглянути можливості та перспективи використання ігрофікації у навчальній та виховній роботі зі своїми учнями, оскільки багато з них є новими членами міської громади і мають знати, які є можливості для відбудови власного успіху в поєднанні із досягненням загального добробуту громади.

9. Гра як навчальний компонент проекту з розвитку місцевого самоврядування

Де: м. Херсон.

Хто: ГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Модерувала гру Оксана Глєбушкіна, яка зазначила: «Важливо розкрити весь навчальний потенціал цієї гри та через таке неформальне спілкування розвивати себе та створювати потужну громаду. Гра розвиває стратегічне мислення та уяву, вміння індивідуально і разом з тим  спільно приймати рішення, проявляє лідерський потенціал та комунікаційні навички, допомагає формувати  податкову та бюджетну культуру, а також  долати соціальні стереотипи щодо вразливих груп у громадах. Всіх цих навичок та вмінь зараз потребують мешканці ОТГ».

10. Сприяння об’єднанню та залученню громадян

Де: м. Дніпро.

Хто: ГО “Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» за підтримки Фонду імені Ч.С.Мотта, майстри гри Олексій Літвінов, Віталій Моргун.

Лариса Скрипченко поділилася такими враженнями про захід:  «Гра «Світ Громад»  під керівництвом Віталія Моргуна та Олексія Литвина, була дуже цікавою подією для мене. Я взагалі дуже люблю гри і вважаю, що досвід, навички і розуміння, які ми черпаємо в грі, набагато ефективніше будь-яких інших форм навчання. Гра принесла багато різних емоцій, багато інсайтів і розуміння напрямків та методів роботи громадських організацій. І дивно, що це розуміння приходить під час гри до всіх гравців. Дякуємо!».

11. Прискорення реформи децентралізації та вироблення бачення стратегічного розвитку об’єднаної територіальної громади

Де: м. Яворів, Львівська обл.

Хто: Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проекту «Міжрегіональний міст порозуміння та партнерства», втілення якого в життя відбувається в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО Центр «Жіночі перспективи» – за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Під час третього раунду стратегічного хакатону відбулася «Гра Світ Громад»… Активну участь в якій взяв і голова райдержадміністрації Орест Хлян.

Цікава ця штука. І повчальна. Ось сиджу й думаю: як класно було б, якби дорослі в громадах не різалися в карти, школярі не ламали собі психіку під час небезпечних ігор в соцмережах, а красиво та шляхетно збавлялися люди під час гри у «Світ Громад»…

До прикладу, збиралися б громадяни у вільний час у Народних домах й так весело та змістовно підносили свій інтелектуальний рівень. А що основне – згуртовувалися. Та це, наразі, – лише мрія… Бо колода звичайних карт коштує – від 50 до 100 грн., а «#Гра Світ Громад» – 2450 грн.

12. Розвиток політичної грамотності молоді

Де: м. Мала Виска, Кіровоградська обл.

Хто: ГО «Фонд розвитку ініціативи громади» та ГО «Агенція розвитку громад Богородчанського району» в рамках проекту «Інвестиція в політичну грамотність учнів – майбутній розвиток об’єднаних територіальних громад» за підтримки Європейської Комісії. майстер гри, Зоя Лебідь.

В ході семінару учасники ознайомились із принципами формування та використання коштів міського бюджету через участь громадян у житті громади. Учні шкіл громади мали змогу на практиці, через гру – акселератор активності громади «Світ громад», закріпити отримані теоретичні знання. Учні обрали сценарій гри, побудова спроможної громади в якій живуть щасливі і здорові громадяни. Розвивали бізнес у громаді, формували місцевий бюджет, будували муніципальні об’єкти, допомагали один одному як «фінансами» так і добрими порадами.

13. Навчання з підготовки проектів і програм, спрямованих на розвиток ОТГ

Де: м. Рівне.

Хто: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека спільно з РОГО «Комітет виборців України», майстер гри Олексій Горецький.

Загалом у заході взяли участь представниці (переважно бібліотекарі) з Бугринської, Клесівської, Миляцької, Мирогощанської, Привільненської, Смизької ОТГ Рівненської області.

14. Освоєння принципів розвитку громади

Де: м. Новояворівськ.

Хто: ГО «Гостинець» в рамках Фестивалю ArtLito. Проект з картування громади Новояворівська «Містки громадської активності» за фінансової підтримки Євросоюзу у партнерстві з Новояворівською міською радою, ГС «Агенція місцевого економічного розвитку» та новояворівськими бібліотеками-філіями для дорослих та дітей.

15.  Удосконалення навичок журналістів місцевих видань щодо висвітлення децентралізації та місцевих ініціатив

Де: м. Київ.

Хто: Кіровоградський прес-клуб реформ у партнерстві із Вінницьким прес-клубом та Агенцією Стратегічних Досліджень із міста Черкаси – за підтримки «Фонду розвитку ЗМІ» Посольства США в Україні.

Координаторка проекту Ольга Гріднєва зазначає, що наразі в Україні відбувається активна фаза реформи децентралізації, проте лише мала частина місцевих громад досі розуміє мету реформи, а також ті можливості, які відкриваються, і роль мешканців у процесах прийняття рішень у місцевих громадах. Тому до участі у проекті були залученні регіональні журналісти, блогери та медіа-активістів, а також лідери громадських організацій, що працюють в області демократичної участі. Через навчання і підвищення своєї кваліфікації, вони стали мультиплікаторами демократичних і журналістських цінностей для аудиторії медіа-споживачів у центральних регіонах України.

16. Пiдвищення квалiфiкацii державних службовцiв та службовцiв ОМС

Де: м. Кропивницький, м. Компаніївка.

Хто: ГО «Фонд розвитку ініціативи громади», майстри гри Леонід Жовтило, Вікторія Жовтило

17. Інтеграція ВПО в громаду

Де: м. Івано-Франківськ.

Хто: У рамках проекту Голос місцевих ЗМІ «Розвиток комунікацій та формування альянсів».

50 учасників з різних регіонів України, які працюють у ЗМІ, громадські організації, які представляють інтереси внутрішньо-переміщених осіб зіграли в гру Світ Громад. Всього грало 9 команд, 3 з яких досягли умов перемоги – збудували громаду щасливих людей.

18.  Громадянська освіта та розвиток лідерства серед старшокласників

Де: с. Азовське, Бердянського району, Запорізької обл.

Хто: ГО Луначарський добробут (с.Азовське) в рамках проекту «Творимо майбутнє разом» за підтримки National Endowment for Democracy.

«Емоційна карта гри зашкалювала! Мій особистий висновок – гра потрібна в школах. Про це вже вдруге в моїй ігровій і тренерській практиці говорять учні». – Ірина Ткаченко.

19. Молодіжний бізнес-кемп для майбутніх лідерів

Де: м. Івано-Франківськ.

Хто: Youth Business Camp for future leaders за підтримки Польсько-Української ради обміну молоді.

20. Розвиток громадянських компетентностей

Де: м. Чернівці.

Хто: Майстер гри Олександра Целіщева в Народному домі у Чернівцях.

21. Дослідження людського потенціалу громади

Де: м. Червоноград.

Хто: Мости до міста, Ірина Ткаченко.

«Я вперше грала з молоддю. Цей досвід гри відкрив для мене додаткові можливості гри: тут чітко проявлялися фонові знання учасників, доповнювалася картина світу як громадянина. Емоційно – зіграли позитивно!»

Замовити гру

Далі буде…

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.