10 речей, які варто знати про настільні ігри

Десь два роки тому до мене повернулось захоплення настільними іграми. Зовсім нещодавно ми і самі розробили свою настільну гру “Світ Громад“. Так от, до цього моменту, багато речей і питань, які говорять та задають люди (хто не часто грає саме в настільні ігри) мене оминали стороною.  А тепер доводиться з цим стикатись регулярно.

Класно, що є інтернет, і все що потрібно комусь сказати – вже давно хтось написав 😉

Ось переклад статті 10 Things Board Game Gamers Wish You Knew  з сайту artofboardgaming.com в якій гарно описуються найбільш важливі речі, про які любителі настільних ігор хотіли б повідомити усім іншим (Деякі цифри та ціни адаптовані до українських реалій).


Любителі настільних ігор – дивне товариство. Я попросив кількох друзів допомогти сформулювати ряд тез, які “настільники” хотіли б донести до НЕ-настільників.

Третій пункт в цьому списку дуже смішний. Прямо в точку! Друзі так багато не розуміють в моєму хобі, і цей список наочно і весело це демонструє. Настільників часто розуміють неправильно.

Насправді, за винятком останніх 10 років, ви, ймовірно, були знайомі лише з одним-двома представниками нашого хобі. Але ви, ймовірно звернули увагу, що любителі настільних ігор в останні роки стали більш помітні. Серіали, такі як «Теорія великого вибуху» популяризують гік-культуру і несуть її в маси, і в кадрі навіть іноді з’являються настільні ігри як елемент сюжету.

Телебачення – не єдина причина по якій настільники стали помітнішими. Деякі з наших улюблених ігор, такі як «Пандемія» або «01. Велика пожежа» можна побачити в вашому найближчому супермаркеті. Це означає, що ви можете купити гру для всієї родини, в яку настільники грають уже тривалий час.

І, звичайно ж, було б неправильно не згадати про роль інтернету, який пролив світло на прихований в тіні світ настільних ігор.

Але, як і будь-яке інше маловідоме явище, любителі настільних ігор виглядають дивними і незрозумілими. Настільникам дуже хочеться, щоб їх друзі розуміли деякі речі, але вони не завжди набираються сміливості про це розповісти. Тому, якщо ви – не з числа любителів настільних ігор і хтось із ваших друзів поділився з вами цим текстом… можливо нижче ви зможете виявити причину, чому він це зробив.

1. Ми не ненавидимо соціалізацію. Ми просто не любимо незручне мовчання.

Багато настільників люблять збиратися і весело проводити час в компаніях. Нам навіть подобається знайомитися з новими людьми. Але ми Н-Е-Н-А-В-И-Д-И-М-О незручне мовчання. Багато з нас самі – втілення незручності, ми це знаємо, але ми зовсім не вітаємо паузи, які зайвий раз це підкреслюють!

Саме тому ми любимо знайомитися з новими людьми за настільними іграми. Справа в тому, що в іграх (особливо в стратегіях) завжди є чим зайнятися під час паузи в розмові. Ви можете подивитися на свої карти, спланувати наступний хід, взяти правила і перевірити, чи не порушив якогось суперник, можна навіть посовати фішки на полі. І, звичайно ж, можна щось сказати, щоб відновити розмову. Якщо ж ви просто сидите на дивані і розмовляєте, під час паузи ніяких варіантів немає. «Так… Джон Уейн був високим.»

2. Ми можемо знайомити вас зі своїм хобі дуже повільно

Я захоплююся настільними іграми вже кілька років, а багато моїх друзів досі про це не знають, і навіть не в курсі, що я пишу про своє хобі в мережі. Це не тому, що я соромлюся свого хобі. Чи не соромлюся. Правда правда.

Це тому що я не такий вже упоротий фанат, як ті, хто раз-по-раз грає в «Монополію». Детальніше про це – в наступному пункті, але якщо говорити в цілому, часто я розумію, що простіше перевести розмову на якусь іншу тему, ніж пояснювати чим я захоплююся.

Примітка: якщо ви – не-настільщик, і я говорив вам, що люблю настільні ігри, знайте, або ви з числа довірених друзів, або в вас є щось таке, що змусило мене думати, що вам теж можуть сподобатися настільні ігри. Ймовірно, останнє.

Це не означає, що нам не подобається говорити про свій хобі. Якщо ви опинитеся в нашій компанії, ймовірно, ви виявите, що ми балакаємо про ігри, не перестаючи.

3. Ні, наші ігри не схожі на «Монополію»

Перше питання, яке чує людина, яка розповіла, що їй подобаються настільні ігри зазвичай звучить так: «Ти маєш на увазі щось типу «Монополії»?. Так відбувається з усіма. Не думайте, що в цьому є щось погане.

Більшість з нас не любить «Монополію». Ми вважаємо її нудною і непродуманою. Однак на її захист можна сказати, що навряд чи знайдеться гра, яка подобається всім настільщикам. Це тому, що ігор – сотні, якщо не тисячі, і теми у них найрізноманітніші, починаючи від середньовічних лицарів і закінчуючи будівництвом хмарочосів і дослідженням космосу, від розвитку цивілізації і до будівництва залізниць. І, звичайно ж, у нас є військові ігри, які набагато глибші від «Ризику».

Звичайно ж, «Монополія» – це теж настільна гра… але говорити, що вона схожа на інші ігри, це все одно що вважати, що всім хокеїстам подобається настільний хокей.

4. Ми цінуємо наші ігри

Коли ви чуєте про настільні ігри, то уявляєте собі картонну коробочку гривень за 100, яку можна купити в найближчому магазині. Деякі ігри дійсно відносяться до цієї цінової категорії. Але у нас в колекціях є гри і за 500 гривень, і за 1000 і за 2500 гривень. Хочете вірте, хочете ні, але є ігри, котрі коштують іще більше.

Саме тому ми ввічливо (сподіваюсь) просимо вас прибирати напої подалі від гри, закликаємо не м’яти карти і стежимо, щоб за столом не було будь-яких мастких закусок. І саме тому ми будемо проти, щоб ваша семирічна ангельська дитина «просто погралася» однією з наших ігор.

5. Наше хобі не таке вже й дороге

Так, ми можемо витратити більше 100 баксів на одну гру, але перед тим як засуджувати нас, прикиньте, скільки грошей іде на ваше власне хобі. Ми-то можемо грати в одну гру з друзями кілька разів, і кожна партія – це буде веселе проведення часу.

Дозвольте навести приклад того, як я оцінюю вартість хобі. Принцип простий: беремо будь-яке хобі і ділимо ціну участі на кількість годин (або раз), протягом яких ви будете ним насолоджуватися. Так, якщо у нас є гра за 2000 гривень, в яку зіграли 3-4 рази, вартість однієї партії складе 300-500 гривень. Цілком можна порівняти з разовим походом невеликої компанії в паб.

6. Ми завжди шукаємо можливість пограти

Вирушаючи у відпустку, я завжди беру з собою кілька ігор. Нещодавно я літав до Каліфорнії на 2 тижні і примудрився скласти в одну валізу цілих 5 ігор (разом з іншими речами). Я практично напевно знав, що не зможу зіграти в них, але сподівався, що можливість все-таки трапиться.

Більшість з нас завжди готові навчити новачка грі! Ми гостинні, тому якщо ви дізнаєтеся, що серед ваших знайомих є любителі настолок, але не розумієте, про що вони говорять, попросіться прийти на ігровий вечір. Нам подобається, коли в хобі приходять нові люди.

Через схильність просувати ігри в маси і бажання вразити новачка ми завжди ретельно вибираємо за яку гру посадити людину при першому знайомстві. Нам хочеться, щоб новачок залишився задоволений і вражений. Ми міркуємо так: якщо у мене є друг, який любить настільні ігри, у мене буде більше можливостей… вгадали! БІЛЬШЕ ГРАТИ У НАСТІЛЬНІ ІГРИ!

7. Ми не вважаємо ігри «дурними»

Давайте дивитися правді в очі, усі хобі – це просто хобі. Те, чим людині подобається займатися у вільний час. І кожен приділяє тому чи іншому захопленню певну кількість часу. Будь-яке чуже хобі може здатися з боку дивним або навіть дурним. Але так може бути тільки якщо ви не усвідомлюєте що воно дає людям.

Візьмемо, наприклад, гольф. Любителі цього виду спорту розкажуть вам про те, що він розслабляє, дає змогу насолодитися природою і навіть трохи напружитися фізично. Все це правда, так воно і є.

У настільників все те ж саме. Наприклад, більшість ігор – це прекрасний тренажер для мозку, тому що вони змушують мислити стратегічно і продумувати свої дії на майбутнє. Вони можуть допомогти навчитися правильно ставитися до проблем і вирішувати їх. Ігри – відмінна гімнастика для розуму. І, звичайно ж, для багатьох з нас гри – це чудовий спосіб розслабитися і відпочити.

8. Ми великі шанувальники подарункових карт

Якщо ви дійсно добре знаєте любителя настільних ігор і хочете зробити йому подарунок, можливо, вам відомо які саме ігри він хотів би отримати. Якщо ж ви просто знаєте, що людина захоплюється настільними іграми, краще вручити йому подарункову карту, ніж самому купити якусь гру.

На те є дві причини. По-перше, якщо ви купите гру самі, може так статися, що у товариша така гра вже є. По-друге, перед тим як купити якусь гру, ми багато про неї читаємо. І, якщо у вашого товариша немає якоїсь гри, можливо на те є причина.

Якщо ви не хочете прямо питати у людини якусь йому купити гру, є інший варіант вирішення цього питання. Купіть гру собі і запросіть його пограти! В цьому випадку обидва залишитеся задоволені!

Для любителя настільних ігор це можливість пограти, для вас – можливість долучитися до хобі і почати збирати свою колекцію. У наших кращих друзів вони є!

9. Ми не самотні

Можливо, для вас це дивно, але настільні ігри люблять дуже багато людей. Так, це дуже специфічне хобі, але зате з настільних ігор проводяться десятки фестивалів по всьому світу. Найбільший подібний захід в США – фестиваль Gen Con щорічно проходить в Індіанаполісі, в 2016 році його відвідало понад 200 тисяч осіб.

Ще є безліч сайтів і подкастів, присвячених настільним іграм. У них є огляди, навчальні матеріали, просто обговорення ігор. Якщо ви – шанувальник соціальних мереж, таких як «Інстраграм», подивіться що там є за хештегом #TableTopGaming або #BoardGameGeek. Ви виявите тисячі публікацій!

10. Ми – звичайні люди

Одна з найбільш неправильних речей стосовно будь-якої групи людей – це коли якийсь один аспект життя зводиться в абсолют і робить їх маргіналами або ізгоями. Дехто сам доводить себе до такої ситуації, але краще б усі озиралися навколо і шукали б схожість з іншими людьми, а не відмінності.

Так, у нас є деякі дивні речі і декому з нас, можливо, варто було б частіше показуватися на вулиці, але в цілому ми не дивніше вас. Серйозно.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.