Як використовують гру «Світ Громад» в молодіжній роботі

В Україні гру Світ Громад активно використовують як інструмент неформальної освіти для молодих людей в сфері громадянської освіти.

Кілька років тому в Україні почалася реформа децентралізації. Вона торкнулася і молодіжної сфери. Нова модель реалізації молодіжної політики передбачає  новий підхід від «роботи з молоддю» до «участі молоді в процесі прийняття рішень». Всі питання щодо організації молодіжної роботи тепер повинні прийматися на місцевому рівні з урахуванням місцевих особливостей і функцій гравців. Простіше кажучи, тепер громади самостійно приймають рішення яка молодіжна робота їм потрібна і чи потрібна взагалі. І тепер дуже важливим є те,  наскільки молоді люди і ті, хто з ними працюють зможуть проводити адвокацію молодіжних питань в громаді.

Перш за все, перед усіма хто працює з молоддю виникло важливе завдання як пояснити молоді:

  • що таке громада;
  • що таке громада, яка розвивається;
  • який зв’язок між локальними і глобальними процесами і явищами;
  • як визначати зацікавлених сторін в громаді;
  • що таке між секторний діалог в громаді і як його налагодити;
  • що таке ресурси громади та звідки вони беруться.

Гра «Світ Громад» допомагає вирішити ці завдання дуже різним організаціям, які реалізовують роботу з молоддю на різних рівнях.

Наприклад:

Місцеві органи влади: сектори і відділи по роботі з молоддю на регіональному та місцевому рівні

При місцевих органах влади існує така форма роботи як громадські збори. Зустрічі, де члени громади, активісти і представники влади обговорюють прийняття тих чи інших рішень. Особливо це актуально для новостворених об’єднаних територіальних громад.

Як використовують гру:

Для знайомства з членами громади, для налагодження діалогу. Запрошують пограти в гру щоб в процесі обговорити питання, що стосуються розвитку громади. Чи не типовий і не нудний  формат зустрічі з використанням гри, дозволяє залучити більшу кількість людей і в першу чергу молоді (яка, як правило, не проявляє активності до подібних заходів).

Молодіжні ради та парламенти

Консультативні молодіжні органи при обласних і місцевих радах. Також можуть існувати як незалежна громадська організація або спілка.

Як використовують гру:

Як навчальний інструмент для нових членів. Як елемент громадянської освіти. Як формат проведення зборів.

Молодіжні центри і простори

На цей момент, в Україні діє кілька сотень молодіжних центрів та просторів різної форми власності. Молодіжні хаби, платформи і коворкінги успішно працюють в більшості обласних центрах, а також активно розвиваються в маленьких містах і селах.

Принципи роботи таких установ полягає в розширенні можливостей для молодих людей за допомогою неформального навчання з метою розширення ідей демократичного громадянського суспільства і залучення молодих людей брати активну участь в розвиток своїх громад.

Як використовують гру:

Як окремий інструмент неформальної громадської освіти для молодих людей, так і навчальний компонент навчальних тренінгів і семінарів. Також це може бути варіантом проведення корисного дозвілля. Молоді люди приходять грати в центр і в той же час працівники центрів приходять самі до молодих людей в школу, університет.

Також гру використовують як навчальний антикорупційний елемент в молодіжних програмах і проектах.

Молодіжні працівники та тренери

Національна програма «Молодіжний працівник». Навчальна програма для фахівців які працюють з молоддю в державному та громадському секторі. Однією з основних цілей програми налагодження міжсекторного діалогу. Часто тренери програми стикаються зі стереотипним сприйняттям один одного, а саме  молодіжних громадських активістів і представників влади. Процес гри дозволяє учасникам перейти від протистояння до співпраці. З’являється розуміння партнерства, а не суперництва.

У тренерів програми є можливість використовувати гру як навчальний компонент в темі «Я, громада, держава», «Молодіжна робота в громаді», «Громадянська освіта для молодіжних працівників».

Анна Острікова, координаторка програми “Молодіжний працівник”

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.