Ціна людського капіталу

Людський капітал є головним драйвером створення та розвитку інноваційної економіки. Саме креативне ядро людського капіталу – провідні вчені, викладачі, управлінці, вчителі та інші фахівці генерують інновації, формують сприятливі умови для інноваційного процесу і високої якості життя. 

На сьогодні стан людського капіталу України є досить сумним: населення стрімко скорочується та старіє; народжуваність значно нижче рівня, необхідного для простого відтворення населення; частка працездатного населення зменшується; зростає трудова міграція, особливо втрачає Україна інтелектуальний капітал.  

“Україна мала стати процвітаючою країною із середнім доходом. Проте вона перетворюється на одну з бідніших країн Європи”. Такий невтішний висновок з’явився на сторінках провідного аналітичного центру Atlantic Council. 

Людський капітал у складі національного багатства 

Людський капітал наразі визнаний одним з ключових елементів національного багатства, що забезпечує довгострокове зростання економіки. З цієї точки зору розумним було б спробувати оцінити його вартість. Не існує єдиної формули чи підходу для оцінки вартості життя людини з економічної точки зору. Тим не менше, давайте розглянемо одні з провідних підходів. 

1.Прибутковий підхід

Вартість життя людини визначається на підставі її доходів. Економічний еквівалент життя середньостатистичної людини дорівнює відношенню середнього душового наявного грошового річного доходу до середньої ймовірності смерті протягом року 

2. Оцінка на основі ВВП на душу населення 

В рамках цього підходу передчасна смерть означає втрату суспільної корисності, пов’язаної з людиною. Передбачається, що суспільну корисність людини можна виміряти за допомогою валового внутрішнього продукту на душу населення. Відповідно, недоотриманий в результаті передчасної смерті людини валовий ВВП – це і є вартість його життя.

3. Актуарний підхід

Оцінка проводиться на підставі середнього доходу на душу населення і ВВП. Його відмінною рисою є використання розвиненого математичного апарату для оцінки ВЖЛ виходячи з випадкового часу настання смерті. Такі математичні методи широко застосовуються наприклад, для розрахування вартості життя страховими компаніями. 

4. Витратний підхід

ВЖЛ визначається як сума витрат, необхідних для розвитку людини – суспільних витрат на охорону здоров’я, освіту, підготовку трудових ресурсів та інших витрат. 

Що нам дають знання про вартість людського капіталу? 

Знати цінність життя корисно при проведенні аналізу витрат і переваг, особливо стосовно внутрішньої державної політики. Оскільки ресурси обмежені, компроміси неминучі, присвоєння цінності індивідуальному життю є одним із можливих підходів до спроб прийняти раціональні рішення щодо цих переваг. 

Розрахунок вартості життя людини зовсім не означає, що держава отримає збитки лише в разі смерті людини. Людина може просто змінити країну проживання – і це фактично та ж сама втрата людини державою. 

Важливо розуміти, що вартість життя людини тісно пов’язана з прибутками/збитками держави.  

Українцям і особливо українській владі дуже корисно знати ціну людського капіталу, який ми втрачаємо від трудової міграції, і скільки виграють країни-реципієнти української робочої сили. 

До прикладу, спробуємо розрахувати, які втрати зазнає ваша громада чи Україна в цілому від втрати 1 громадянина на рік.  

Скористаємося методом розрахунку використовуючи ВВП на душу населення. На 2018 рік воно становило $3095. Тобто, якщо хоча б 1 людина покине країну чи громаду, ми втрачаємо $92.850 з розрахунку, що середня тривалість працездатності людини становить 30 років. 

Згідно статистики, з України щороку виїжджають на проживання до інших країн близько 300 000 осіб. Прості математичні розрахунки показують нам, що за рік ми втратимо $928 500 000. Страшна цифра. Подумайте про це.


Свої та чужі: розрахунок вартості життя українця

Більшість досліджень показують: чим багатша країна, тим вище вона оцінює життя своїх громадян. У цивілізованих країнах світу вартість життя людини зазвичай підрахована. 

Людське життя там розглядається з макроекономічної точки зору, і ця величина використовується у обрахунках бюджетів у багатьох галузях, наприклад, у медичній, або сфері безпеки дорожнього руху, у судовій практиці, у страхуванні тощо. 

Від цифри вартості життя відштовхуються при визначенні збитків та відшкодувань, якщо людина загинула чи отримала травми. У Європейських країнах життя в середньому коштує від 1 до 2 млн євро. 

Спираючись на європейський досвід і з метою зменшення кількості ДТП українські активісти організували дослідження, в якому експерти підрахували скільки ж коштує життя українця.  

Глобальне дослідження з оцінки вартості життя та сукупних збитків від ДТП було проведено на замовлення Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge. 

На сьогодні – це найсвіжіші дані, які засвідчені аудиторською компанією BDO, що входить до п’ятірки найбільших світових аудиторів і працює в понад 150 країнах світу. Для підрахунку даних була взята статистика за 2015 рік. 

Активісти розраховували вартість життя за такими методами на прикладі ДТП: 

1.Обрахунок економічних втрат і витрат держави 

Він базується на офіційних даних та обрахунку збитків, недоотриманих доходів держави. 

2.Обрахунок економічних втрат і витрат держави і домогосподарств 

Він базується на офіційних даних, обрахунку збитків, недоотриманих доходів держави, витрат домогосподарств. 

3.Оцінка на основі обрахунку соціально-економічних збитків 

Базується на оціночних даних витрат, тут враховано всі витрати: і держави, і домогосподарств, і моральні збитки. 

Отже, вартість життя українця складає 

  • За першим методом вартість життя складає $79 618 (або 1 736 458 грн), а загальний річний збиток держави складає $485 млн (або 10 млрд 583 грн, 0,53% ВВП). 
  • За другим методом вартість життя – $177 тис. 108 (або 3 862 721 грн)  загальний річний збиток держави складає $1 млрд 197 (або 26 млрд. 113 грн, 1,32% ВВП). 
  • Отже, вартість життя українця, за третім підходом обрахунків, становить $400 тис 378 (10 490 840 грн), а загальний економічний збиток від ДТП за цим підходом – $2 млрд 074 (або 45 млрд 227 грн, 2,5% ВВП). 

Що нам дадуть знання вартості життя і що отримає держава, знаючи суму сукупних збитків від ДТП? Ми – нарешті зрозуміємо свою власну цінність, знатимемо чого вимагати від держави, від людини, яка заподіяла нам шкоду, від страхових компаній в разі, якщо застраховані. 

Держава – зможе спрямувати превентивну діяльність в сфері БДР, страхування, організації дорожньої інфраструктури, медицини, правоохоронної діяльності та судової практики відшкодування збитків у відповідності до світових стандартів. 

Знай свою ціну 

Звісно, це все теоретичні ситуації і на практиці, в реальному житті, все набагато складніше. Саме тому важливо знати хоча б орієнтовну вартість життя людини, тоді можна правильно вибудувати пріоритетність проблем і, як результат, прийти до їх ефективного вирішення. 

Світ Громад пропонує стати активним учасником  змін у своїй країні. Спробуйте розрахувати вартість своєї громади. Розуміючи власну цінність, ми зможемо ефективно використовувати людину як ресурс для досягнення високого рівня розвитку країни.

За матеріалами

[1] https://life.pravda.com.ua/health/2017/01/30/222337/

[2] http://razumkov.org.ua/uploads/article/2018_LUD_KAPITAL.pdf 


Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.