Як продукція Світу Громад допоможе ОТГ залучати грантові кошти у 2020 році?

Із діалогу на Форумі розвитку громадянського суспільства:

– Це правда, що якщо у нас в ОТГ буде гра “Світ Громад”, ми зможемо отримати грант від донора?

– Так, але є кілька умов.

Для тих, хто не в курсі

Світ Громад — це симуляційна гра-тренінг, яка в ненав’язливій ігровій формі знайомить гравців із принципами фунціонування здорового суспільства та інструментами розбудови громади.

Створена відповідно до українських реалій українськими розробниками, які синтезували накопичений досвід та кращі практики, що сприяють перетворенню депресивних громад в економічно, політично, соціально привабливі місця для життя та розвитку бізнесу.

Щоб бути успішним у залученні грантових коштів, відповідальні особи в ОТГ мають продемонструвати донору:

  1. Команду фахівців здатних реалізувати проект (кадри вирішують все)
  2. Цікаві, нестандартні, але релевантні ідеї проектів для своєї громади, які спираються на місцеву стратегію (фішка й щось новеньке)
  3. Уміння зацікавити перспективністю своєї громади
  4. Здатність тверезо оцінювати вплив проекту та обраної механіки: на що і як впливатиме проект (повернення інвестицій)
  5. Уміння читати інструкції (в тому числі умови грантового конкурсу й процес звітування)

На що ОТГ може розраховувати, якщо слідувати інструкціям із використання гри “Світ Громад”?

Команда однодумців із потрібними навичками

Перше, на що буде звертати увагу донор читаючи Вашу заявку
— хто буде реалізовувати проект?

– Микола Миколайович, селищний голова.

– Серйозно? Донору потрібно бачити команду проекту, які здатні виконати написане й відзвітувати про використання коштів.

– Де взяти команду? У нас у громаді всі пасивні, ніхто нічого не хоче.

– Не правда, завжди знайдеться хтось, хто чогось хоче більшого. І тут нам у пригоді стане гра “Світ Громад”, яка допомагає виявляти ресурсних людей у громаді та прокачувати навички, на які донор звертає увагу: лідерство, комунікаційні навички, вміння тверезо оцінювати ситуацію, чесно й вчасно давати зворотній звязок, робити правильні розрахунки, оцінювати ризики.

Які навички розвиваються (спираючись на дослідження)

Наші дослідження показують, що регулярне проведення ігор покращує здатність ширше дивитися на проблему (64,71%), покращує лідерські навички (54,11%), надихає на командну роботу та мотивує брати участь у житті своєї громади (63,52% та 55,29% відповідно).*

*Дані дослідження користувацького досвіду гри “Світ громад” у 2018 році (вибірка = 85 осіб-майстрів/майстринь гри)

Важливо те, щоб у громаді було декілька взаємно замінюваних людей, які можуть підхопити роботу. Один проектний менеджер у громаді — високі ризики для донора. А якщо він захворіє? Хто буде реалізовувати проект?

Регулярні ігрові сесії рівномірно розвивають усю команду, її здатність генерувати цікаві ідеї, релевантні для громади, досліджувати потреби громади, актуальні на поточний момент, вдало їх представляти (гра передбачає дискусії про прийняття рішення: у що вкладати муніципальні гроші).

Що ще важливо: купівля та проходження курсу Майстер гри Світу Громад створює доступ до експертів, які можуть допомогти Вам підготувати проектну заявку, написати спільний проект чи підкинуть цікаву ідею. Екосистема Світу Громад налічує понад 100 майстрів із різних сфер і з різними компетенціями. І серед цих людей є чимало фахівців із проектними навичками та досвідом залучення ґрантового фінансування на розвиток громади.

Ідеї для проектів

Найгірше, що може зробити проектний менеджер в ОТГ, — це скопіювати чужий проект, не вчитуючись в умови конкурсу, і без дослідження потреб громади подати його донору.

З однієї сторони, донори хочуть, щоб проект був інноваційним, і разом з тим, демонстрував неабиякий вплив на життя громади, — і все це за невеликі гроші.

Тому в цій нелегкій справі потрібні не лиже навички написання проектів, але й ідеї, як їх подати, щоб заявка відрізнялася на тлі конкурентів. А хороші ідеї, як показує практика, народжуються завдяки спілкуванню й взаємодії різних людей.

Беремо умови конкурсу, моделюємо за столом ситуацію в громаді, використовуючи ігровий реквізит, сідаємо грати у Світ Громад і протягом гри приміряємо ці умови на реальну ситуацію; дивимось, у що варто було б зараз вкласти ресурси, як і на що вони зможуть вплинути, дискутуємо, генеруємо нестандарні ідеї використання ресурсів, приймаємо рішення.

Допомагають питання “А що якщо?”, “За яких умов…”, “Як цей проект вплине на привабливість нашої громади?”

Уміння презентувати свою громаду та її потенціал

Донорам потрібні успішні історії. Ви успішна історія? Ви можете стати успішною історією?

Покажіть, ЩО вже було зроблено у вашій громаді і якими зусиллями. Чому це важливо і які інструменти ви використали. Візьмемо для прикладу Веселівську ОТГ та їхній молодіжний хаб, який ніяк не вдавалося запустити, оживити. Допоки не з’явилася ресурсна людина, яка була готова взятися за цю ідею й довести справу до кінця. Тепер громада має хаб “PLATFORMA”, де молодь збирається, спілкується і чудово проводить час за іграми, у тому числі, і за Світом Громад. А разом із тим — історію успіху, сюжет у Ukraїner та 12 тис. переглядів на YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=M6InxFCjqbU [7:42-8:23]

А ви вмієте презентувати свою громаду англійською мовою? Донори переважно нею й спілкуються. До речі, саме цього можна навчитися, використовуючи англомовну версію гри Світ Громад: coopetition.

Гра дозволяє швидко опанувати потрібну лексику, напрацювати мовні конструкції, які можна використовувати під час навчальних візитів до міст-побратимів, міжнародних стажувань. Зрештою, у гру світ Громад можна зіграти під час візиту міжнародних гостей чи експертів у Вашу громаду. Усі знають, що у нас добре годують, але ж не тільки про вареники й борщ мають згадувати гості, які відвідають громаду, але й про те, у що тут можна вкладати гроші.

Здатність бачити вплив проекту та підбирати правильно механіку: на що і як впливатиме проект (повернення інвестицій)

Гра “Світ громад” на те й називається симулятором, що дає змогу “малою кров’ю”, а точніше
— і зовсім безкровно зрозуміти роль планованого проекту на стан справ громади. Звісно, організація велопробігу звучить як чудова трендова ідея, але чи справді ця подія натисне на правильні важелі й запустить декларований механізм змін? Якщо пріоритетним напрямком стратегії громади є розвиток малого підприємництва, чому б не зробити систему місцевого самоврядування трохи більш прозорою за допомогою практики публічних звітувань? Може це і є шансом, щоб громадівці перестали кидати підозри на на голову ОТГ через паркан, на 5 см вищий за середньостатистичний по вулиці, а рада змогла повернути інвестиції в прозорість через податки підприємців, які вийшли з тіні… Хоча більш упевнено можна стверджувати лише після моделювання бажаної ситуації — зрештою, для цього воно і придумане.

Уміння читати інструкції (в тому числі умови грантового конкурсу й процес звітування)

Якщо Ви вже втілювали якийсь грантовий проект, то напевно знаєте скількох сивих волосин бухгалтера/ки чи керівника/ці проекту коштують кілька недочитаних слів десь у розділі “Додатки”. І наче ж усі умови в документації чітко зазначено, от тільки побачити їх не так просто. Бо вміння уважно читати — це рідкісна, часто недооцінена навичка, тренування якої обходиться недешево (на власних набитих ґулях). Майже весь ігровий процес у “Світі громад” складається з покрокового читання й відповідного виконання інструкцій: не дочитав до кінця
— втратив шанс скористатися ситуацією сповна. До речі, граючи разом із проектною командою, вже після 2-го раунду можна виявити людину, яка обов’язково прочитає щось важливе, написане в умовах надання гранту дрібним шрифтом десь на 15-ій сторінці. Звісно, якщо в команді взагалі існує така людина. Якщо ні, то радимо хоча б двічі на місяць використовувати “Світ громад” для профілактики зриву строків через: “Та хто ж знав, що там ще й таке написано”.

Порада інвесторам, які розглядають варіант інвестувати в конкретну ОТГ

Якщо Ви бачите, що керівництво чи певні структури в ОТГ активно її рекламують як відкриту до інвестицій, подаруйте для початку громаді примірник гри “Світ Громад” і через 3 місяці зробіть запит про те, як громада скористалася цим подарунком. Якщо ефект від використання перевищує її вартість, громада точно змогла порахувати соціальний ефект Вашої інвестиції
— можете виділити час, щоб послухати її інвестиційні пропозиції. Коробка пролежала на полиці? Радимо не витрачати часу на таку ОТГ та інформаційний інвестиційний карго-шум, який вона продукує.

P.S. У 2020 році ТОВ “Світ Громад” планує тур об’єднаними територіальними громадами (ОТГ), щоб краще познайомитися з інвестиційним та ресурсним потенціалом громади й розповісти про освітні продукти, які сприяють соціально-економічному розвитку громад. Якщо Ви хочете організувати презентацію потенціалу і користі для громади освітніх продуктів від Світу Громад: симуляційних ігор-тренінгів “Світ Громад”, “Молодіжна рада”, “Моя сімейна молочна ферма», надішліть нам запит: https://forms.gle/tGrQiUdUzFnFG7YD7 — і ми спробуємо знайти таку можливість.

На хвоста

Які ОТГ вже використовують продукцію Світу Громад:

  1. Вінницька область: Хмільницька ОТГ
  2. Чернівецька область: Неполоковецька ОТГ
  3. Харківська область: Новопокровська ОТГ
  4. Київська область: Білоцерківська ОТГ
  5. Полтавська область: Горішньоплавнівська ОТГ
  6. Миколаївська область: Доманівська ОТГ
  7. Житомирська область: Вільшанська ОТГ
  8. Тернопільська область: Козівська ОТГ
  9. Херсонська область: Голопристанська ОТГ, Великоолександрівська ОТГ
  10. Рівненьска область: Смизька ОТГ, Вараська ОТГ
  11. Луганська область: Троїцька ОТГ, Шульгинська ОТГ, Половинкинська ОТГ, Попаснянська ОТГ
  12. Волинська область: Литовезька ОТГ, Смідинська ОТГ, Жидичинська ОТГ, Боратинська ОТГ, Дубівська ОТГ, Устилузька ОТГ, Турійська ОТГ
  13. Кіровоградська область: Маловисківська ОТГ, Соколівська ОТГ, Петрівська ОТГ, Компаніївська ОТГ, Бобринецька ОТГ
  14. Дніпропетровська область: Підгородненська ОТГ, Зайцівська ОТГ, Юр’ївська ОТГ
  15. Запорізька область: Бердянська ОТГ, Приморська ОТГ, Чернігівська селищна ОТГ, Веселівська ОТГ, Комишзорянська ОТГ
  16. Донецька область: Соледарська ОТГ, Бахмутська ОТГ, Часовоярська ОТГ, Вугледарівська ОТГ
  17. Закарпатська область: Перечинська ОТГ, Виноградівська ОТГ
  18. Львівська область: Бібрська ОТГ, Лопатинська ОТГ, Кам’янка-Бузька ОТГ, Жовтанецька ОТГ, Радехівська ОТГ, Бродівська ОТГ
  19. Хмельницька область: Грицівська ОТГ, Ямпільська ОТГ, Дунаєвецька ОТГ, Кам’янець-Подільська ОТГ
  20. Івано-Франківська область: Надвірнянська ОТГ, Брошнів-Осадська ОТГ, Верхнянська ОТГ, Калуська ОТГ

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.