Як і де можна використовувати гру Світ Громад.Акселератор.

Був у мене час, коли я викладав в університеті. І одна з улюблених вправ, яку давав студентам на розвиток творчих навичок, це – придумати якомога більше способів використання канцелярської скрепки. Гра Світ Громад – не канцелярська скрепка, вона більше подібна на швейцарський ніж, проте вже за короткий час існування гри, були виялені сфери та способи як можна цю гру використовувати.

Подарунок на день народження 

Так, а чому б і ні. Перша українська (!) розробка в сфері кооперативних настільних ігор. Добре виглядає в руках, багаторазового використання, для різних категорій населення. Враховуючи поки невеликий тираж – справді унікальна річ, яку не купиш на кожному кроці.

Як використати: просто зайти на http://game.woc.org.ua і купити.

«Льодокол» перед важливими груповими зустрічами

Всі ми знаємо, де зберуться два українця, там з’являться три гетьмани – кожен захоче у прийнятті важливих рішень, які стосуються багатьох, тягнути ковдру на себе. Щоб цього не трапилося, треба спочатку прокачати навички спільної взаємодії, кооперації, розуміння win-win взаємодії, зігравши в цю настільну гру.

Як використати: перед важливим робочим засіданням, яке, швидше за все, триватиме день-два, увечері засісти на 2-3 години і зіграти один з сценаріїв гри і після цього обговорити, як це стосується завтрашнього засідання

Набір персоналу

Хто хоч раз набирав людей, знає, як складно знайти саме ту людину, яка влиється у команду. Резюме дає розуміння того, чи є у людини технічні навички для роботи в організації, але як вона працює у групі? Як приймає рішення? Чи має лідерські задатки? Який у неї набір цінностей? Про це керівники дізнаються тоді, коли потрібно людину звільняти :).

Як використати: зібрати всіх претендентів, змішати з персоналом і посадити грати в гру. Через 2 години, ви вже будете знати кого слід взяти у команду, а кого, можливо, варто звільнити

Стратегічне планування у громаді

Не смійтеся, але деякі громади, організації все таки займаються стратегічним планування. Дуже часто буває так, що за результатами роботи групи, яка напрацьовує стратегічний план розвитку, з’являється документ, який потім складно пов’язаний з реальним життям. А причина може бути у тому, що учасники робочої групи не проаналізувли можливі сценарії втілення напрацьованої стратегії.

Як використати: зібрати в одній кімнаті систему, яка представляє громаду: найбільш типові для громади соціальні ролі: вчителів, безробітних, лікарів…  обрати з запропонованого варіанту сценарії гри або ж змоделювати свій і подивитися на результати. Для цієї роботи варто взяти документатора, який зафіксує ключові спостереження, висновки, які допоможуть побачити ризики і можливі варіанти втілення стратегії, яку розробила робоча група.

Тренінг з командоутворення та вирішення конфліктів

Ніщо так не формує з різнорідних людей групу, як спільне долання перешкод. Можна проводити скільки завгодно різних тренінгів, пояснювати як важливо співпрацювати, вчитися розуміти один одного, але в реальності – персональні звички та риси характеру можуть проявитися в усій красі. Натомість граючи в настільну гру Світ Громад. Акселератор, учасники починають навчатися груповій взаємодії з першої хвилини.

Як використати: зібрати людей, які мають працювати разом на досягнення спільних цілей і зіграти один з сценаріїв. Важливо після гри разом порефлексувати над грою. В такій ситуації важливо скористатися послугами фасилітатора, який доможе ефективно скористатися результатами гри для навчання групи, закріплення нових установок та підходів.

Зайняти час «проблемних» підлітків у школі

«Проблемні» діти у школі – це головний біль учителів, адміністрації, та й самих учнів. Чому б не зайняти їх нашою грою, яка, у певній мірі готує учнів до дорослого життя? Звісно, ми не маємо поки свідчень, що гра вирішили цю проблему, але чому б не спробувати?

Як використати: замість нудних, моралізаторських уроків виховання, якщо такі практикуються у школі, дати можливість учням пограти в гру, розповісти про свій досвід взаємодії у грі, чого вони навчилися….

Бюджетні рішення в громаді 

Міські, районні, селищні, обласні ради приймають рішення про будівництво, закриття, розвиток певних об’єктів. Але як ці об’єкти вплинуть на розвиток громади, які групи інтересів зачіпають, чи не буде бунтів чи протестів. Як би все це знати наперед?

Як використати: перед прийняттям важливих рішень на сесії, зібратися депутатським корпусом з залученням представників громади на одноденний ретріт і зіграти пару сцеріїв гри. Після гри, важливо порефлексувати над тим, як це стосується реальної ситуації у громаді, як скористатися здобутим досвідом у прийнятті правильних рішень. Депутати можуть бути здивовані результатам

Місцеві праймеріз політичних сил

Припустімо, політична партія «Самореабілітація» вирішила готуватися до виборів і їй потрібно виявити найбільш перспективних кандидатів, які, крім того, мають певний набір якостей та цінностей, що забезпечать довготривалу перемогу партії.

Як використати: оголошуємо відкритий чемпіонат по грі Світ Громад, запрошуємо представників громади зіграти пару-трійку ігор. Для цієї роботи теж варто взяти документатора, який зафіксує ключові спостереження, висновки, які допоможуть розпізнати справжніх лідерів, яких варто висувати партії на виборах.

Якщо Ви знаєте інші цікаві способи використання гри “Світ Громад.Акселератор” поділіться з нами.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.