Світ Громад у проектах міжнародної технічної допомоги: U-LEAD

Гра “Світ Громад” практично з першого дня свого існування стала робочим інструментом для тренерів, консультантів, експертів з розвитку громад, які працюють на проекти міжнародної технічної допомоги (МТД), яких в Україні після 2014 року суттєво побільшало.

Гру “Світ Громад”  використовують як  інструмент активізації громад, просвітництва про суть реформи децентралізації, як вона стосується конкретної людини у селі чи місці, для чого потрібно громадам об’єднуватися, як організувати роботу у громаді, як планувати розвиток громади тощо.

Один з таких системних проектів МТД, в рамках якого ми помітили згадування гра Світ Громад, є програма “U-LEAD з Європою”.

Довідка

«U-LEAD з Європою» – Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку.
Програма спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.
Бюджет програми: 102 млн. Євро
Деталі: https://donors.decentralization.gov.ua/project/u-lead 

Ось декілька прикладів того, хто, як і для чого використовує гру Світ Громад за підтримки цієї програми. Приклади взяті з відкритих джерел, переважно з Facebook.

Налагодження ефективної комунікації у громаді: Волинська область

Гра “Світ Громад” в Устилузькій ОТГ

21 липня відбулася друга і завершальна гра в Устилузькій громаді. Заходи відбуваються з ініціативи Волинський Інститут Права, в межах реалізації проекту «Запровадження ефективних майданчиків комунікації влади та громади», що реалізується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Ведучий гри, Михайло – обіцяв, що в ході гри учасники вчитимуться будувати діалог, чути та бачити потреби один одного, формували команди та разом досягати визначеного сценарію розвитку громади… Так все і сталося. Більше того – учасники щасливі та вмотивовані на результат.

Устилузька ОТГ..#ГраСвітГромад

Publiée par Iryna Gaiduchyk sur Samedi 21 juillet 2018

Коментарі учасників
«Фонд громади побудовано, стратегія визначена, громада багата та приваблива, усі учасники живуть в своїх будинках» – з захватом підсумовує секретар ради та учасниця минулої гри. Було проведено паралелі цих двох ігор і вияснили, що в обох випадках ціль досягнута, проте різними шляхами. Минула гра вдалась завдяки щедрості одного з учасників, а дана завдяки визначеній стратегії та поставлена ціль, яку досягали гуртом.

 «Ми з самого початку позичали одне одному гроші, ми зрозуміли, що в нас одна мета! І лише досягнувши її, ми почали працювати над реалізацією цілей кожного…» – коментують гравці.
Результат гри фасилітатори перенесли на реальне життя та разом виокремили, що розвиток громади залежить від людей, від їх співпраці, від обраної стратегії.

Закони гри відображають закони реального життя. Учасники наочно побачили і підрезюмували, що на даному етапі розвитку для Устилузької ОТГ в пріоритеті є розвиток підприємництва.

«Потрібно, щоб гроші ходили в середині громади! Це сприятиме росту бюджету і підвищуватиме добробут ОТГ зсередини»

Форум «3D: Децентралізація – Дніпропетровщина – Досвід»: Дніпропетровська область

Гра “Світ Громад” на Форумі «3D: Децентралізація – Дніпропетровщина – Досвід»

29 листопада 2017 року в місті Дніпро в офісі Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування під час форуму «3D: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ – ДНІПРОПЕТРОВЩИНА – ДОСВІД» експерти Центру підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» Віталій Моргун, Лариса Скрипченко, Антон Вусик, Костянтин Муха, Дмитро Корнієнко, Світлана Лук’янченко  провели на шести столах гру #ГраСвітГромад.

Цього разу  експерти Центру «Тамариск» грали з відповідальними за стратегічне планування та управління проектами від об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської області.

Як зазначила директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна — гра «Світ громад», дозволила  учасникам форуму навчитися моделюванню (стратегуванню) розвитку громади, залученню (інтеграції) її мешканців, розвитку фінансової, бюджетної та податкової культури, виявленню та подоланню конфліктів у громаді, виявленню та розвитку лідерських якостей.

Коментарі

Знайомимо з грою “Світ громад” представників об’єднаних громад Дніпропетровщини. 29 листопада довелося, в числі інших експертів, побувати на Форумі 3D Децентралізація, який відбувся в Дніпрі для представників об’єднаних громад області.
Гра “Світ громад” і задумувалася авторами гри Michael Voitovich та Taras Tymchuk як сучасний інструмент, який допоможе знайти спільну мову різним представникам однієї громади, який дасть їм змогу побачити, що тільки кооперація, об’єднання спільних зусиль громадян може призвести до успіху громад. Грали жваво та напружено. До останнього не розуміли, чи виграє громада чи ні. Дуже люблю цей напружений момент гри, коли зовнішні обставини оживляють людей, роблять їх більш активними, спонукають шукати спільне рішення загальних проблем!
Гра сподобалася учасникам. Вони відзначали, що хотіли б зіграти і в своїй громаді. Чекаємо на запрошення щодо проведення гри на Дніпроперовщині і не тільки.  Давайте разом творити наше майбутнє, де є люди, що здатні до об’єдання та створення добробуту)

Світлана Лук’янченко, майстриня гри “Світ Громад”

Всі ігри були надані Центром підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск».

Фотозвіт 

Можливості молоді у громадах: Житомирська область

Від пасивного спостереження до активної участі у культурному житті громади – таке завдання поставили собі учасники молодіжної команди Городницької ОТГ. На вихідних у громаді відбувся семінар «Можливості молоді у громадах», організований Житомирським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном.

Завдяки підтримці ГО «Центр суспільних комунікації», молоді люди по завершенню семінару змогли на практиці втілити напрацьовані ідеї в життя під час гри «Світ громад». Цей акселератор дозволяє створити умови для залучення кожного учасника гри до розвитку та зростання громади. Гра змушує думати не лише за себе, а й за колег та території.

  «Це цікавий досвід, адже я ще ніколи не брала участь у таких активностях. Під кінець гри, я вже розуміла, що мої окремі дії впливають на громаду, я потрібно відстоювати не лише інтерес свій, а й рідної ОТГ», – поділилась Дарина, учасниця семінару.

Семінар «Можливості молоді у громадах», організований Житомирським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном. Цей семінар є частиною пакету заходів напрацьованих командою Житомирського Центру «Розвиток людського потенціалу: кадрова політика в ОТГ», який покликаний сприяти розвитку молоді в громадах та створенню сприятливих умов для повернення молодих фахівців на роботу в ОТГ.

Джерело

Світ Громад у Хмельницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування

Гра “Світ Громад” у Хмельницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування

Коментарі учасників

Хто-хто, а експерти з Хмельницький Центр розвитку місцевого самоврядування щодня живуть у світі наших громад, їхніми проблемами та успіхами. І все ж було дуже цікаво змінити ролі, самим стати умовною громадою і відповідально та досить весело йти до заданої цілі розвитку своєї громади. #грасвітгромад це наближений до життя ігровий тренажер для кращого розуміння інструментів розвитку територій, може бути справді помічним для активних громадян, студентів, старшокласників, а також місцевих депутатів та й усіх зацікавлених. Класна штука, дякую Тамара Козицька за запрошення і за модерацію гри.
До слова, ця команда-профі виконала умови сценарію достроково, підвищила привабливість громади, побудувала школу мистецтв, лікарню та садочок, і статки громадян зросли в усіх. 

Дякуючи, Тамарі Козицькій, експерти Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування познайомились з грою Світ Громад. Гра справді розкриває потенціал кожного учасника і є ефективним інструментом для корпоративних тренінгів. Пронози , розрахунки , стратегія , компроміси– все це є і навіть більше. Дякую розробникам за набагато цікавішу версію української “Монополії”

Яцковський Сергій, Директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування

Світ Громад у Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Світ Громад у Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Команда працівників та радників Херсонського ЦРМС, іспит, з питань моделювання розвитку громади через ігрофікований інструмент #ГраСвітГромад, здали на ВІДМІННО. Будували громаду здорових та щасливих людей, гру виграли ДОСТРОКОВО. Всі індивідуальні цілі гравцями були досягнуті. Грали професійно, прагматично, емоційно! СУПЕР! 

Леонід Жовтило, майстер гри Світ Громад

Світ Громад у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Гра Світ Громад у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування

#ГраСвітГромад у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування. Ділимося знаннями: познайомили експертів Центру з грою "Світ Громад". Вони власноруч побудували Громаду Підприємців. Гра максимально наближена до реального життя, всі учасники залучаються до життя громади і спільного прийняття рішень. Перемога в грі неможлива без співпраці. "Світ Громад" розвиває в учасників навички спілкування, творче мислення і аналіз, ініціативність, продуктивність, фінансову грамотність, вміння контролювати використання спільних коштів, вміння робити свідомий політичний вибір та інші.Фонд Любіть Україну разом з Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування використовуватиме настільну гру "Світ Громад" як інструмент розвитку громад.Більше: http://love-ukraine.org.ua/podii/191-U_Rvnomu_shestero_provdnikh_ekspertv_stvoryuvali_Gromadu_Pdpriemtsv_yak_tse_bulo.html

Publiée par Любіть Україну sur Mercredi 17 janvier 2018

Коментарі учасників

Ділимося знаннями: познайомили експертів Центру з грою “Світ Громад”. Вони власноруч побудували Громаду Підприємців. 
Гра максимально наближена до реального життя, всі учасники залучаються до життя громади і спільного прийняття рішень. Перемога в грі неможлива без співпраці. “Світ Громад” розвиває в учасників навички спілкування, творче мислення і аналіз, ініціативність, продуктивність, фінансову грамотність, вміння контролювати використання спільних коштів, вміння робити свідомий політичний вибір та інші.
Фонд Любіть Україну разом з Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування використовуватиме настільну гру “Світ Громад” як інструмент розвитку громад.

З офіційної сторінки БФ “Любіть Україну”

Світ Громад у Кіровоградському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Учасники і учасниці семінару “Децентралізація: для чого об’єднуватися?” 

Світ ГромадУчасники та учасниці семінару "Децентралізація: для чого об'єднуватися?" у Кропивницькому запекло грали у "Світ Громад". Від імені Центру розвитку місцевого самоврядування щиро дякуємо майстрам гри, а це Летиція Курята, Dmytro Shulga та Andrey Florenko, які щиро витратили свій час та знання для того, щоб донести чудову гру до молоді!#СвітГромад #Кропивницький #Децентралізація

Publiée par Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування sur Vendredi 13 avril 2018

На другий день учасники тренінгу також отримали позитивний досвід, адже змогли вперше у житті зіграти у “Світ Громад”. Фасилітували гру Летиція Курята та Дмитро Шульга із Агенції сталого розвитку «Хмарочос», а також керівник громадської організації «Турбота» Андрій Флоренко.

Детальніше: http://tusovka.kr.ua/news/2018/04/16/-molod-lokomotiv-protsesiv-detsentralizatsii-u-raionah

P.S. Якщо Ви взяли участь в грі “Світ Громад” і ця гра змінила Ваше життя, Вам є що сказати про свій ігровий досвід та відкриття, поділіться, будь ласка, з нами на нашій Facebook-сторінці.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.