Гра Світ Громад як інструмент підвищення кваліфікації слуг народу: результати тестування моделі

Вчора мав можливість протестувати модель гри: Гра Світ Громад – як інструмент підвищення кваліфікації державних службовців, службовців органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, через формування компетенцій планування розвитку громади, налагодження комунікації та командної роботи в громаді.

Учасники гри: сільські голови громад Кіровоградської області.

Місце: Кіровоградський обласний центр підвищення кваліфікації.

Перед грою провів невеличкий екскурс в історію ігрофікації та в історію виникнення та впровадження гри Світ Громад, як ігрофікованого інструменту. Зробив акцент на ролі та значенні планування (стратегічні плани, соцоціально – економічне планування, галузеві програми громади), як одного з інструментів розвитку громади. Ознайомив учасників з правилами гри, основний акцент зробив на сценаріях гри, як стратегічних планах громади. Обравши сценарій (громада здорових та щасливих людей), гравці приступили до гри. В грі приймало участь 3 керівниці сільських громад та одна юристка сільської ради. В ході гри, перші два раунди, системно акцентував увагу гравців на плануванні та моніторингу сценарію гри. В подальшому гравці самостійно моніторили, планували, стратегували, комбінували. Спочатку гри не звертали увагу на Фонд громади, але коли протягом трьох раундів не вистачало ресурсу на будівництво об’єкту, прийняли рішення про відкриття фонду громади.

Що спостерігав, як модератор. Керівниці сільських територій довго та виважено обговорювали об’єкт будівництва (мотивації і підходи у всіх були різні), але надалі зіграв прагматизм і стратегічний розрахунок. Досить серйозну увагу гравці приділяли підняттю привабливості громади, відчувалося, що це їх хвилює. З акцентувавшись на бізнесі, відмовлялись від обрання мером. Гравці вийшли на формат фінансових розрахунків видатків гравців в середині громади, до банку гри кошти практично не направлялись. Гравці достроково закінчили гру виграшом. МОЛОДЦІ!!!!

Рефлексія: Що допомогло виграти? (об’єднання всіх гравців навколо проблем громади; відкриття Фонду громади; після 3 раунду, чітке планування діяльності на раунд, з послідуючим моніторингом сценарію гри)
Як вплинуло на виграш, планування діяльності? (допомагало прорахувати та скоординувати дії всіх гравців команди; системний моніторинг сценарію, допомагав планувати раунди гри; велику роль в громаді відіграє наявність бізнесу).
Що використаєте в своїй роботі?
1. Однозначно, потребую нових знань з впровадження стратегічного планування в громаді.
2. Однозначно підвищити роль планування, як інструменту розвитку громади.
3. Долучати до процесу планування та життя громади бізнесменів та жителів громади.
4. Провести інвентаризацію та створити реєстр внутрішніх ресурсів громади (сплата податків, наявна інфраструктура, наявний бізнес, наявні земельні та рекреаційні ресурси).
5. Знайти варіанти, щоб придбати гру для громади села.

Висновки для себе:
– знайти варіанти, як ускладнювати гру на якомусь раунді, чи етапі;
– використовувати реальні життєві ситуації, які пояснюють деякі ігрові моменти.
– Додатково надавати інформацію про внутрішні можливості громади.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.