Що таке трансформаційна гра?

Зазвичай це трапляється після незгод чи втрат, рідше — після роботи з психотерапевтом чи коучем. Такий процес називають трансформацією. Але чи завжди для цього треба пережити стрес чи знайти правильного спеціаліста? Ні, бо є простіший шлях — трансформаційна гра.

Що таке трансформаційна гра?

Трансформація — це зміна. Гра — тип осмисленої непродуктивної діяльності, де мотив лежить не в її результаті, а в самому процесі. Можна сказати, що “трансформаційна гра” — це осмислена зміна в процесі непродуктивної діяльності. Простими словами: в процесі гри учасники мають змогу переосмислити свої цінності, приміряти на себе іншу роль чи побувати в ситуації, яка ще ніколи не ставалась з ними в реальному житті.

Яку користь можна отримати від участі у трансформаційній грі?

Трансформаційна гра завжди орієнтована на роботу з певними запитами учасників, направлена на пошук оптимальних рішень, подолання особистісних криз та пошук виходу зі складних ситуацій. Додатковим стимулом участі у грі може бути досягнення персональних цілей учасників. При цьому ігрова форма дозволяє сформувати безпечний простір, де гравці мають право на помилку, що дуже важливо для розвитку, розкриття свого потенціалу і розширення меж можливого. У трансформаційній грі немає переможців та переможених, адже результатом є сам процес гри.

Психотерапевтична групова сторона гри дозволяє подивитися на свої стратегії поведінки і прийняття рішень збоку. Коучинговий формат за допомогою питань, що сформульовані в різних завданнях гри, дозволяє розширити зону видимості і знайти нові варіанти вирішення питання, а також дає змогу збудувати план досягнення бажаного.

Результат від участі у такій грі цілком можна прирівняти до результату від сеансу з психотерапевтом чи тренінгу з коучем.

Завдяки чому трансформаційні ігри такі ефективні?

Цьому є кілька пояснень:

1.Слово “гра” — це прийом для мозку. Виходячи з попереднього досвіду, він не сприймає гру всерйоз і тому розслабляється. Саме в такому стані ми починаємо чути своє справжнє “Я”.

2. У грі ми можемо написати будь-який сценарій свого життя або бізнесу, і не тільки змоделювати ситуацію, але і прожити її.

3. Гра сприймається як кіно — ви бачите дійових осіб з боку, і себе в тому числі. А з боку завжди видніше, правда ж?

4. Ми бачимо причинно-наслідковий зв’язок наших думок, слів, дій і результати цих дій. Усвідомлюючи це, ми можемо запрограмувати бажаний результат і перенести це бачення в реальне життя.

5. В процесі гри ми вчимося розпізнавати свої почуття і емоції, а значить, вчимося розуміти інших людей.

6. У колективній грі відбувається обмін знаннями та досвідом між гравцями, приходять інсайти, осяяння, і додаткові способи вирішення своїх завдань або проблем.

Які ігри існують?

Трансформаційні ігри поділяються за певною складовою: психологічні, бізнес-ігри, езотеричні, соціальні. Однією з найвідоміших трансформаційних бізнес-ігор є “Грошовий потік” Роберта Кійосакі, прикладом езотеричної стане гра Ліла.


До чого тут #ГраСвітГромад?

#ГраСвітГромад – це соціальна трансформаційна гра. Всі ігрові події наближені до реального життя та прикладів взаємодії людей у соціумі..

Хоч гра і колективна, та розвиває цілком конкретні індивідуальні навички:

  • Критичне та творче мислення
  • Вміння співпрацювати та взаємодіяти у соціумі
  • Комунікативні навички
  • Гнучкість та ініціативність
  • Продуктивність
  • Лідерство та фінансову грамотність

Якщо вас цікавить можливість використання гри Світ Громад для зміни поведінкових звичок та шаблонів у вашій цільовій аудиорії – замовляйте гру (а навчання майстерності використання гри до кінця року безкоштовне): http://market.woc.org.ua/product/coopetition-game


Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.