Що таке щастя?

Кожна людина бажає бути щасливою, це нормально. В суспільстві є загальноприйняте поняття щастя, яке пов’язане з мріями, втіленими в реальність та досягнутими цілями.

Є “традиційна” схема досягнення щастя або ж його складники: успіх, самореалізація, любов, сім’я, кар’єра.

Якщо це любов, то людина буде знаходитися в постійному її пошуку, якщо кар’єра ─ наполегливо працювати кожного дня, щоб досягати вищих вершин. Якщо це успіх, то людина буде намагатися бути успішною у всьому. Проте не все так просто. Отримавши бажане, ми починаємо боятися втратити його, адже, на нашу думку, без цього щастя буде неповним.

Багато хто знає, що наш настрій залежить від гормонів. Зокрема, гормонами щастя вважаються серотонін, дофамін та ендорфіни. Всі вони виробляються в організмі людини та залежать від харчування, життєдіяльності, фізичного та розумового навантаження.

Ендорфіни ─ найвідоміші гормони задоволення та щастя. Вони тримають людину в бадьорому настрої. При їхній достатній кількості зникає стрес та відчуття тривоги. Знизити кількість ендорфінів може неправильний розподіл роботи та відпочинку, інфекційні захворювання, слабкий імунітет.

Серотонін ─ “марнославний” гормон створюється у людини, коли вона відчуває повагу з боку оточуючих. Серотонін дарує нам відчуття власної важливості. Як стимулювати вироблення? Не соромтеся відчувати гордість за свої успіхи і досягнення. Якщо ваші заслуги не помічають, буде незайвим розповісти про них. Насолоджуйтесь своїм становищем в сім’ї, на роботі і суспільстві.

Дофамін  ─ гормон радості та задоволення, який ще називають гормоном мотивації. Він виробляється наче в нагороду за виконану дію: людина відчуває задоволення від зробленого. Цей гормон спонукає людину до нових та цікавих занять.

Окситоцин ─ дає людині відчуття безпеки в колі собі подібних.

Довіряючи комусь чи розуміючи, що хтось довіряє вам, ви відчуваєте прилив окситоцину. Задоволення від приналежності до групи або відчуття безпеки у внутрішньогрупових відносинах – це теж результат дії окситоцину.

Усі вони взаємопов’язані, тож для адекватного вироблення цих гормонів потрібно дотримуватись режиму дня, гуляти на свіжому повітрі, добре харчуватися, а також мати хобі.

Говорячи про поняття щастя, психологи використовують декілька його різновидів. Зазвичай ми вживаємо терміни “щастя” та “благополуччя” як загальні. Насправді тут є багато різновидів.

Суб’єктивне благополуччя  ─ те, як людина оцінює своє життя. Суб’єктивне благополуччя передбачає поєднання задоволення життям та позитивних емоцій.

Психологічне благополуччя ─ воно передбачає, що попри задоволення базових потреб людині потрібне прийняття себе, контроль над середовищем, яке його оточує, позитивні відносини, ціль в житті та особистісний ріст. Психологічне благополуччя передбачає, що людина “повноцінно функціонує” психологічно, навіть якщо в цей момент вона не почувається щасливою.

Від чого залежить те, наскільки людина щаслива? Найчастіше  ─ вплив темпераменту, складу особистості та спадковості. Дехто з самого дитинства почувається щасливим, що б не сталося, а комусь дуже складно відчути, що в нього все добре.

Наступний фактор ─ те, яким ми робимо своє життя: до яких цілей прагнемо, з якими людьми спілкуємось, які заняття собі обираємо та який спосіб життя ведемо. Щастя залежить від нас самих набагато більше, ніж можна уявити.

Найменшу частку займає остання причина ─ вплив зовнішніх чинників, зокрема місце проживання, матеріальний стан, якість освіти та належність до певного соціального кола. Тому, з погляду психології, їхати кудись у пошуках кращого життя немає сенсу.

Можна роками ходити до психологів і займатись самонавіюванням, але якщо мозок не працює на вас, то всі зусилля будуть марними. Подружіться із собою, більше смійтеся, будьте вдячними, вирішуйте проблеми по мірі їхнього надходження. При дотриманні цих простих пунктів відчуття комфорту та внутрішньої гармонії посилиться, відповідно, ви відчуватимете себе щасливіше.

До чого тут гра Світ Громад?

Не даремно в самій грі однією з ключових характеристик розвитку персонажа є рівень щастя. Ми часто прагнемо багатства, визнання, успіху, нових речей і в цій щоденній біганині забуваємо бути щасливими.

В той же час, граючи у Світ Громад… Ми завжди граємо в групі, часто з тими кому довіряємо або довіра приходить під час гри (окситоцин) адже усі грають за однаковими правилами. Гра ─ це маленькі досягнення майже кожної хвилини (дофамін) ─ відкрили бізнес, отримали дохід, стали мером, дізнались щось нове. Ваші досягнення видимі та відразу визнаються іншими учасниками гри (серотонін). Зрештою, гра ─ це ще й змістовний відпочинок (ендорфіни).

Грайте у Світ Громад та будьте щасливими!

Від імені команди Світу Громад вітаємо усіх гравців, майстрів, покупців, замовників, користувачів, усіх, хто повірив в нас та наші продукти з Новим Роком!


Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.