Коворкінг як майбутнє для бібліотеки і роль в цьому настільних ігор

Сьогодні бібліотеки перестали нести ту цінність, яку несли ще буквально 10 років тому. Зараз вони не використовуються в суспільно-корисних цілях, нерідко частина приміщення здається в оренду підприємцям чи бізнесу.

Станом на 1 серпня 2015 року бібліотечна мережа України нараховує близько 40 000 бібліотек, з них 15 987 є публічними, а отже кожну другу бібліотеку можна використовувати більш ефективно.

Бібліотека була місцем, де учні та студенти готувались до екзаменів, а працівники могли цікавитись інформацією для вдосконалення своїх знань. Так у бібліотеці створювалась робоча атмосфера. Нині ж стійкою асоціацією з робочою атмосферою є коворкінг. То чи може ж стати коворкінг майбутнім бібліотеки?

Міжнародний досвід показує, що так, а досвід України вже налічує декілька закладів такого формату. Найпопулярнішими серед них є:

  • Центральна районна бібліотека імені Івана Франка, Київ.
  • Центральна обласна бібліотека, Одеса.

Одеську обласну бібліотеку ім. Грушевського, наприклад, відремонтували і переробили в вільний простір для поціновувачів книг. В ній є Wi-Fi, кімнати для майстеркласів, а також столи за якими зручно працювати з ноутбуком, чашкою чаю та книгами. Старі полиці були замінені на нові стелажі. Деякі з них оригінальні: вони крутяться навколо своєї осі, виконуючи функцію дверей.

  • Обласна універсальна бібліотека — коворкіг-​центр “Спільно HUB”, Запоріжжя.

Саме міські бібліотеки зараз мають усі можливості аби стати такими ж  закладами:

  • зручне розташування (переважко це центральні вулиці, що мають зручний доїзд),
  • велика площа,
  • забезпечення меблями.

Будь-яка з бібліотек має той мінімальний базис, який так необхідний для створення сучасного робочого та комунікаційного простору в доволі короткий термін. Так, немає необхідності будувати нові приміщення, обладнувати старі чи шукати дорогу площу в оренду в зручному районі міста.

Найперше, що ми думаємо про коворкінг, що це місце де разом працюють абсолютно різні люди, які часто абсолютно незнайомі одне з одним. В такому випадку робота в спільному просторі може нести певний дискомфорт, який можна вирішити спільним проведенням часу. Так працюючим в такій коворкінг-бібліотеці можна відпочити з користю, не виходячи з-за робочого місця:

  • поспілкуватись в перервах за чаєм чи книгою, що дозволить познайомитись та налагодити контакти;
  • почитати книгу про розвиток власної справи, бізнес-процеси чи вирішення конкретних робочих задач та обговорити її зі своїми колегами, що допоможе познайомити оточення зі своєю справою та в подальшому разом вирішувати певні задачі;
  • зіграти в настільну гру, щоб побудувати ще більш тісні взаємовідносини та краще пізнати колег по коворкінгу.

До речі, саме настільні ігри можуть стати чудовим інструментом для формування правильної атмосфери в бібліотеці-коворкінгу. В сфері бізнесу давно популярним методом налаштування процесів всередині команди є метод гейміфікації. Нерідко в контексті цього методу застосовується трансформаційна гра, котра вчить взаємодії, змушує переосмислювати цінності та досягати спільної мети.


Однією з таких ігор, яку можна було б використовувати в коворкінгу, може стати гра “Світ Громад”, яка:

  • розвиває комунікативність та навички соціальної взаємодії;
  • вчить прораховувати кроки та приймати виважені рішення;
  • формує вміння працювати в колективі;
  • забезпечує корисно проведений час з колегами та однодумцями.
В грі “Світ Громад” бібліотеку можна перетворити на коворкінг

Ви можете спробувати зіграти в Гру у вашому місті (якщо там проживає сертифікований майстер гри) або зразу замовити у нас на сайті: http://market.woc.org.ua/product/coopetition-game

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.