Кейс. За крок до програшу або як вчитель все порішав

В бібліотеці все частіше збираються прихильники настільних ігор. Цього разу херсонська молодь грала в «Світ громад» – першу українську настільну кооперативну стратегію у жанрі соціального симулятора. Простими словами – гравці утворюють громаду міста та мають спільними діями розбудовувати її.

У Центрі екологічної інформації Оксана Сахно, майстер гри та програмний менеджер Фонду громади міста Херсон «Захист», провела гру для активної молоді. Завдяки грі учасникам вдалося приміряти на собі нові соціальні ролі та перевірити, як вони можуть впливати на розбудову міста. Крім того, вона корисна для визначення лідерських якостей гравців.

ОПИС КЕЙСУ

Автор кейсу: Оксана Сахно, Майстриня гри.

Грали: активна молодь Херсону (бібліотекар, студентка,помічниця юриста, психолог, журналіст та координатор Кризового медіа-центру). Перша гра для всіх учасників.

Початкові ролі у грі: священик (студентка), вчитель (координатор Кризового медіа-центру), переселенець (психолог), фермер (бібліотекар), підприємець (помічниця юриста).

Сценарій гри: «Щасливі люди». Завдання – підвищити привабливість громади з -5 до 5 і вище, збудувати в громаді за 6 раундів Школу мистецтв і Ресторан. Показники щастя усіх громадян мають бути: 4, здоров’я: 2.

Це була дуже спокійна громада. Мера призначив вчитель за 3 хв, обрали – підприємця. Ніхто не заперечував, без звичних баталій. Перший раз за мою практику священик обзавівся бізнесом майже останній. Формальним лідером був мер-фермер, але рулив процесом вчитель та говорив як кому краще, що робити. Швидко зрозуміли, що треба об’єднуватися, але колективно відмовили переселенцю в барі, на що той образився і звинуватив мера вкінці гри. Наступним мером став фермер і був до кінця гри. Вчитель спонукав весь час всіх скидуватися на бізнес чи латати інші дірки. Жодного разу громада не збанкрутіла. Також не фортило з карткою інструментів і не потрапляли на те щоб підняти привабливість. Фактично за останній раунд вчитель своїм розумом і розрахунками сказав, який бізнес купувати тільки це допомогло виграти гру.

З веселого, священик відмовлявся купувати бар та навіть ходити до нього, бо то негоже! На що громада запропонувала ходити в бар пити сік чи святу воду.

Переселенцю весь час не везло з картками обставин, що громада боялась йому купувати бізнес, переживали, що він його якимсь чином втратить.

КОМЕНТАРІ ГРАВЦІВ

Анастасія (роль Священик): Чудова роль священика, головне вигідно нею скористатися!! Добре, що гравці в команді досвідчені і уважні, що практично одразу визначили головні цілі, а в середині гри прорахували, що потрібно більш рішуче здійснювати купівлю бізнесу, бо можемо не встигнути! І як результат ризик-став перемогою)) Головне, що “не зіпсували нашого вчителя-фінансиста владою” бо і без посади мера він добре володів ситуацією! Гра сподобалась невимушеністю у тому, що усі гравці вкладали і позичали гроші один одному, навіть купили мені дуже прибуткову АЗС)))

Ілля (роль Переселенець): Хочу ще грати. Дуже актуальна гра для проведення самоаналізу своєї поведінки та дії в громаді. В кінці гри було декілька інсайтів, осяяння, способів розвитку.

Аліса (роль Фермера): Коли згодилась пограти, то абсолютно не уявляла собі, що ж це за гра. Так, я прочитала перед тим трошки інформації, але все одно в теорії та на практиці все виглядало по-різному. Коли почали грати, то правила спочатку виглядали досить туманними, але вже через кілька раундів я почала розуміти, що ж мені треба робити. Гра сподобалась тим, що можна приміряти на себе різні соціальні ролі. Вона дає розуміння, що для добробуту суспільства необхідна взаємодопомога і участь кожного члена цього суспільства. Це дійсна дуже крута гра і я хотіла б пограти ще!

Аня (роль Підприємець): Играть в эту замечательную игру было очень интересно, три часа прошли незаметно. Полностью понять правила игры и то, что нужно делать, чтобы выиграть мне удалось на 3 раунде. Мне понравилась наша команда, никто особо не тянул одеяло на себя, все старались действовать на благо Громады. Эта игра очень помогает определить лидера, учит критически и стратегически мыслить, взвешенно принимать решения, брать за них ответственность, кооперироваться с другими людьми. Было бы интересно поиграть еще раз!)

Станіслав (роль Вчитель): «Світ громад» – корисна рольова гра, яка відображає не тільки стереотипне мислення, а й допомагає створити майже реальне уявлення про функціонування громади. Грати в цю гру можуть як підлітки, так і люди похилого віку – для кожного ця гра відкриє щось нове як в собі, так і в оточуючому світі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.