Грантова програма “Світ Громад у моїй громаді”. Підсумки двох спринтів

Грантова програма “Світ Громад у моїй громаді” — це акселераційна грантова програма для лідерів, які прагнуть добробуту та розвитку своєї громади. Вона задумувалася і розроблялася як соціальний та економічний експеримент. Метою було визначити, якого впливу можна досягти, зробивши інвестицію в локальних лідерів і надавши їм  користування гру Світ Громад і сертифікаційну онлайн-програму “Майстер гри Світ Громад: рівень І”. 

То чого ж вдалося досягти за результатами двох спринтів та втілення командами фінальних проектів?

1.Усього участь у проекті взяли 16 команд (84 учасники) із 15 громад України. Географія програми охопила такі громади

Смілянську, Сумську, Торчинську, Тростянецьку, Чоповицьку, Малинську (Житомирська обл.), Чернівецьку, Заставнівську (Чернівецька область), Первомайську (Миколаївська область), м. Кам’янське, м. Рівне, м. Маріуопль, м. Мелітополь, м. Мукачеве, м. Першотравенськ (Дніпропетровська обл.). 

Серед учасників були школи, громадські організації, університети, клуб фінансових ігор, агенція змін, ініціативна група, бібліотека, училище.

Завдяки двом спринтам спільнота Майстрів гри Світу Громад поповнилася аж 61 Майстром гри — людьми, які мають практичний інструмент для зміни свого середовища та вміють його застосовувати на практиці.

Детальні списки команд-учасниць та їхні результати ви можете знайти в цих публікаціях:

2. Після проходження спринта-навчання на Майстра гри “Світ Громад” учасники мали можливість втілити фінальні проекти для застосування гри “Світ Громад” у своїй діяльності. Нижче наводимо цікаві результати, яких вдалося досягти завдяки проведенню ігрових сесій у громадах.  

  • У с. Веселе Торчинської ТГ Волинської області вдалося за іграми згуртувати чиновників, активістів, знайти спонсорів на фарбу та разом поремонтувати та прибрати дитячий майданчик.
  • На відкритті проекту Спілки жінок Рівненщини “Цінність — це ти” гру “Світ Громад” було використано для моделювання різних соціальних груп рівнян. Гра проходила у цікавому форматі, коли за одну роль грало 3-4 людини.
  • Громадській організації “Простір рівних можливостей” із Сумської громади вдалося попкрактикуватися й провести ігри з працівниками Центру культури, молоддю, з  працівниками Управління молоді, з відділом культури Бочечківської громади, з мамами дітей, які мають інвалідність, з пенсіонерами, з активістами (Молодіжна рада). А також інтегрувати гру в активності наметового дитячого табору, де гру “Світ Громад” проводили майже щодня.
  • У Донецькому державному університеті управління за підтримки Українського фонду соціальних інвестицій (УФСІ) на базі навчально-аналітичної лабораторії з ігрофікації «EdPlayHab» було проведено турнір гри «Світ Громад». “Студенти різних спеціальностей та курсів були розподілені разом з викладачами на дві команди та обрали різні сценарії за однаковим часом. Під час гри молоді люди отримали знання та розуміння як функціонує громада, як формується бюджет громади, а також за допомогою яких інструментів створюється бізнес. Молодь прокачала м’які навички з комунікації, взаємодії в команді, фінансової грамотності, стратегічного мислення. Турнір пройшов емоційно насичено і змотивував студентів до подальшого саморозвитку”. Крім того, ігрову механіку було застосовано на семінарських заняттях в університеті. 
  • У Малинський громаді поділилися таким впливом гри на життя учасників та громади:

“Від першої гри пішла тенденція – потрібно щось змінювати. Отець став Майстром гри. Залучили до гри церковну громаду. Згуртувалися і реалізували проект з благоустрою прихрамової території з залученням ландшафного дизайнера – висновок: разом ми сила. Почали рухатись і сподіваються на себе. Не на владу і не на те, що прийде хтось і дасть”. 

  • А ось що дала гра Світ Громад для команди Державного навчального закладу “Мелітопольське вище професійне училище”:

По-перше, гра в рамках цього проекту для учнів 104 групи допомогла з’ясувати потенціал подальшої участі учнів в майбутньому соціальному шкільному підприємстві на базі училища.
По-друге, педагог відзначила додатковий ефект від участі у грі в розвитку комунікативних навичок та навичок командної роботи, активного слухання та взаємонавчання, виявлення лідерських якостей учнів

  • Не пройшли безслідно ігри і для Мукачівської школи під замком. Тетяна Шкирта, вчителька історії, яка стала Майстринею гри в рамках проекту, поділилася такими враженнями після ігор:

“Якось ми грали у п’ятницю ввечері — і йшли додому о сьомій годині. Мій син мене довго чекав разом зі своїм другом. І тоді друг сказав: 
— Я вперше бачив дітей із такими емоціями! Вони йдуть, обговорюють ігрові ситуації. Я таким щасливим на випускний зі школи не виходив, як ці діти. Вони ділилися враженнями аж до самої зупинки!”

“Я також помітила, що діти з паралельних класів почали спілкуватися між собою. Знайшли дотичні теми для обговорення. Мені подобається їхнє розуміння того, що в житті бувають різні життєві обставини, яким треба підкорюватися, які треба прожити, але все одно йти вперед і діяти”.

Однак на цьому соціальний ефект від використання гри “Світ Громад” не завершується. Тренувальні ігри для новосертифікованих Майстрів гри вже показали чудові результати, які множитимуться при регулярному використанні гри-тренінгу в діяльності організацій-учасниць Грантової програми.

Більше публікацій та відгуків від учасників ви можете знайти в мережі Facebook  за хештегами #СвітГромадВмоїйГромаді#WOCакселератор

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.