Гра, яка може уповільнити відтік цінних кадрів з Вашої громади

Системна масова еміграція з України продуктивного населення стала доконаним фактом. Про це говорив на щорічному посланні до Верховної ради Президент України Петро Порошенко.

Які наслідки несе масова міграція населення з України і чия це проблема?Дуже коротко.

Це проблема для бізнесу

  • Сьогодні бізнес як ніколи відчуває брак кваліфікованих кадрів. Завдяки іноземним інвестиціям відкриваються нові підприємства, але на яких нема кому працювати. Ті, хто залишився, часто не хочуть вчитися і йти працювати. Роботизація виробництва? Можливо, але не скоро.
  • Зниження кількості платоспроможного населення знижує прибутки місцевого бізнесу. Звичайно, наливайки, похоронні бюро, невеликі генделики процвітатимуть за будь яких розкладів, але про інший бізнес можна забути.

Це проблема для місцевої влади

  • Відтік працівників – це зниження надходження у місцеві бюджети. Хто буде платити податки? Пенсіонери? Молодь? Підприємці, які закривають свій бізнес через його ницьку рентабельність?
  • Зростає соціальне навантаження на бюджет: безпритульні діти, батьки яких виїхали на заробітки, літні люди без належного догляду і можливості гідно провести старість. Клубок проблем величезний.
  • Брак професійних кадрів для роботи комунальних підприємств. Елементарно, немає кому латати інфраструктуру, яка зносилась – труби, каналізації, електромережі. Інфрастуктура зношується, і в якийсь момент може перерости у локальну екологічну катастрофу.

Це проблема і для освітніх інституцій (школи, університети, ПТУ)

  • Зменшення кількості школярів, студентів – може призвести до втрати ліцензій і закриття таких установ.
  • Яка мотивація може бути у тих, хто вчиться, якщо незрозуміла перспектива застосування на практиці отриманих знань? Для чого мені вчитися, якщо завтра я поїду збирати малину?

Звісно, проблема відтоку людей, складна і комплексна і буде звичайним популізмом сказати, що ми знаємо як її швидко вирішити.

Гра “Світ Громад” повертає віру у те, що життя у громаді може бути іншим, щасливішим, безпечнішим. Для цього, звісно, треба щось зробити. Що вже роблять і рекомендують ті, у кого є гра “Світ Громад”, щоб уповільнити темпи відтоку кваліфікованих працівників ?

  1. Покажіть молоді перспективу, що життя у привабливій громаді може бути цікавим, змістовним, і навіть заможним.

Гра “Світ Громад” демонструє вплив професійних навичок на кар’єрні перспективи, відкриття власної справи та можливості жити таким життям, за яке не буде соромно. Тому гра “Світ Громад” має з’явитися у кожній школі. Тут ми формуємо свій характер, надії на майбутнє і персональні рішення про те, що ж ми збираємось у цьому світі робити.

  1. Активізуйте і включіть членів громади до її розвитку.

Гра “Світ Громад” показує складні взаємозв’язки, які існують в суспільстві між економічним благополуччям, прозорістю і зрозумілістю роботи місцевої влади, відповідальності, компетентності і включеності мешканців, місцевого бізнесу. Тому гра “Світ Громад” має з’явитися у всіх публічних місцях, де збирається громада: бібліотека, клуб, церква. Вона має стати каталізатором обговорення складних питань і пошуку на них відповіді – Як розвивати громаду так, щоб в ній хотілося жити, працювати і померти.

  1. Спробуйте інструменти, які присутні у грі у реальному житті

    організуйте місцевий фестиваль, оптимізуйте структуру муніципалітету, оголосіть конкурс місцевих грантів, створіть Фонд громади. Зрештою, залучіть інвестиції від тих, хто виїхав з Вашої громади, але хоче, щоб вона розвивалася. Гра “Світ Громад” навчає інструментам розвитку громади, яким насправді можна навчитися, почати використовувати і піднімати привабливість своєї громади у власних очах, очах співмешканців, місцевого бізнесу та інвесторів. Тому в гру “Світ Громад” має зіграти у першу чергу місцевий голова з депутатським корпусом? Це дозволить знизити рівень популізму під час голосування за важливі рішення, що впливають на життя громади. Тому гра має стати системним тренажером для прокачування навичок місцевих лідерів.

Якби у Вас був час лише до наступного ранку, щоб Ви зробили вже зараз, щоб зменшити відтік людей з Вашої громади, міста, області?

Придбати гру Світ Громад

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.