Гра-тренінг «Світ громад» як дієвий інструмент для роботи з молоддю та освітянами в ОТГ Кіровоградщини

Досвід Агенції сталого розвитку «Хмарочос» (Кропивницький) та Громадської спілки «Громадські ініціативи України», Кіровоградська область

Гру  «Світ громад» ми позиціонуємо як гру-тренінг. Адже вона дозволяє учасникам  у живих ситуаціях, максимально наближених до реальності, здобути як практичні навички, так і унікальний життєвий досвід-тренування. Гра є універсальним інструментом для того, аби учасники більше дізналися про те, що таке громада, розбудову громад, про принципи її життєздатності та роль кожного мешканця у цих процесах. Громадянська освіта стає тоді цікавою і практичною – наприклад, перший інсайт, який отримують учасники кожної гри, – це розуміння анатомії податків. 

Міністажування у Кропивницькому: містотворення
Джерело: АСР” Хмарочос”

Людинознавчий потенціал гри «Світ громад»

Працюючи в одному з компонентів Програми DOBRE «Голос громади у місцевому самоврядуванні» у 8-ми ОТГ Кіровоградщини, ми тестували різні формати організації ігрових зустрічей з громадою, різні сценарії, аудиторії.

Ми використовуємо гру як окремий інструмент неформальної громадської освіти для молоді (шкільна, студентська, 21+), так і навчальний компонент навчальних тренінгів і семінарів для старшої аудиторії, зокрема освітян (тут дуже показовими є участь вчителів в інноваційних і, на перших колах, незручних освітніх моделях – вчитель, який опиняється у позиції учня, – хороша модель для діагностики :)). 

Перевага гри – можна грати безліч кількість разів, адаптувати сценарії під тематику тренінгів, проводити паралельні ігрові сесії, а потім обмінюватися досвідом з учасниками – це завжди збагачує портрет та характер громади. гра провокує говорити – нам, як майстрам гри з людьми, людям між собою, і це формат спровокованих розмов на дуже серйозні і глибокі теми  – стратегія громади, здорові правила гри в громаді, податки, планування бюджету, обрання на посади, рішення складних ігрових задач, які даються так само непросто, як і в реальному житті. У цій грі пізнаються люди: по-різному, як з позитивних проявів, так і негативних. Тому один з наших акцентів під час аналізу гри – діагностика, наприклад, конкретного колективу, громади.

Ірина Ткаченко, сертифікована майстриня гри “Світ Громад”

Гра як лакмус

У грі «Світ громад» все побудовано так, аби люди могли відкрити максимально для себе і про себе. Тому завжди треба бути готовим до несподіванок у всіх сенсах. Для локальних громад нині багато пропоновано освітніх можливостей, зокрема у сфері самоврядування, оргрозвитку, посилення спроможності. Гра «Світ громад» має як прості сценарії для підготовки базових знань людей у цих сферах, так і складні, але на такому фундаменті потім легше та продуктивніше просувати інші формати, коли теоретичні знання  люди зможуть використати на практиці. 

Синергія ігор та людей

Гра «Світ громад» допомагала нам налагоджувати довіру з новими громадами, після ігрових сесій ми сміливо пропонували свою експертну підтримку у розбудові молодіжної політики у громаді, менторський супровід туристичних проектів, створення діалогових платформ громада-влада тощо.

Як це вдається? Гра сама по собі не вирішить жодну із поставлених задач: важливим є фаховий рівень майстрів гри, їхня екпертність у тій чи іншій сфері. Також у нашому арсеналі неформальної освіти серія ігрових розробок, як-от: «Життя як проект», «Бути жінкою», «Cash Flow», «Переселенська блуканина». 

Мережа ігрофікаторів Агенції налічує 12 майстрів гри, що дозволяє нам об’єднуватися і працювати активніше і результативніше, створювати спільноти людей, які прагнуть знань, розвитку. Ми працюємо над тим, аби у громадах-партнерах Програми DOBRE були активні майстри гри. Спільноти ігрофікаторів у громадах – це про самозарадність лідерів громади, про поширення фундаментальних знань про розбудову громад, поширення громадянської освіти. 

Приклади підтримки ігрових форматів громадянської освіт

Програма DOBRE схвалює ігрові технології, зокрема у двох громадах (Маловисківська ОТГ, Новоукраїнська ОТГ) в рамках конкурсу міні-грантів було придбано за кошти програми ігрові комплекти «Світу громад». Проект Молодіжного парламенту молоді Новоукраїнської громади «Active community» побудований на грі «Світ громад» як платформі, яка передбачає навчання лідерству молоді з сіл ОТГ.

За підтримки Програми «Активні громадяни» Британської ради в Україні було придбано комплект гри для проекту «Хаб жіночого лідерства «Потяг» (село Мала Помічна, Новоукраїнський р-н).

Авторка: Ірина Ткаченко, директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос» (Кропивницький)

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.